Мargin call forex

„Контраинвестирането или „инвестирането срещу тълпата“ е също толкова глупаво, колкото и стратегията да следваш тълпата. Необходимо е да се мисли.“ – Уорън Бъфет.

Какво е Марж повикване?

Първоначално терминът обезпечение се използва за обозначаване на ситуация, в която брокерът изпраща на клиента известие, че за да се поддържат отворени позициите му е необходимо да депозира допълнителни средства в сметката, тъй като в противен случай сделката или сделките ще бъдат затворени. Това е вярно за онези времена, когато сделките се извършват основно по телефона.

Днес, допълнителното обезпечение означава принудителното затваряне от брокера на сделката в определен момент. Такова изместване на концепциите се дължи на факта, че валутните котировки форекс онлайн се променят много бързо, така че брокерът не е възможно да изпрати уведомление до клиента за приближаващия Margin Call, тъй като и клиентът не би могъл толкова бързо да захрани своята сметка.

Основният параметър за търговия на Форекс пазара е правилното разпределение на капитала (управление на парите). От трейдърът зависи дали той ще спечели или обратното – ще загуби целия си депозит.

Основни стилове на търговия:

  1. Класически (консервативен) или умерен стил. Трейдърът минимизира рисковете от своите сделки. Обикновено търговецът сключва сделки с ливъридж, чийто общ размер е не повече от два до три процента от общата сума на депозита.
  2. Агресивен стил. Той включва повишаване на рисковете по време на операции. Процентите в търговията могат да бъдат 10% или дори 50% от общия депозит. Този метод се използва, когато един търговец иска да се увеличи депозита си за кратко време.

Трябва да се отбележи че, колкото повече рискове по сделки прави един търговец, толкова по-голяма ще бъде печалбата му в случай на успех. С увеличаване на риска нараства и вероятността за по-големи печалби, но с нея и възможността за частична или дори пълна загуба на размера на депозита. Всички новопостъпили на валутния пазар, се препоръчва да търгуват по класическия метод. Форекс във всички случаи е пазар с много висок риск, така че не е добре да се използва твърде голяма част от депозита.

Какво Маржин сметките позволяват на инвеститорите? 

Те им дават възможност да правят инвестиции с парите на брокерите си. Те действат като ливъридж и по този начин търговците могат да увеличат печалбите. Но те също така увеличават загубите и в някои случаи брокерската фирма може да продаде ценни книжа на инвеститора без уведомление или дори да го съди, ако инвеститорът не изпълни маржин разговора навреме. Поради тези причини Марджин сметките обикновено са за по-сложни инвеститори, които разбират предназначението им и могат да се справят с рисковете, свързани с тях.

Изгледайте видеото Как Уорън Бъфет направени 85 милиарда щатски долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *