Метатрейдър

След популярно търсене от много начинаещи търговци, най-сетне създадох кратко ръководство за платформата за търговия MetaTrader 4 (MT4) . В тази статия ще ви запозная с начина на използване на платформата за търговия MetaTrader. Като водещ световен софтуер за търговия, MT4 има всички включени характеристики, които професионалните търговци използват ежедневно за своя графичен анализ.

1) Как да инсталирате и настройвате

Когато инсталирате софтуера и го отворите за първи път, ще трябва да влезете с данните за вход MT4, които сте получили по имейл, докато се регистрирате за софтуера на моя уебсайт.

Първият прозорец MT4 ще изглежда така:

MT4

Изберете MT4 демонстрацията (освен ако вече нямате активен профил) и кликнете върху „Next“. Ще бъдете помолени да въведете данните за вход (проверете електронната си поща) и това е! Вашата платформа за търговия MetaTrader 4 е създадена.

Следващото изображение показва как изглежда главният потребителски интерфейс на MT4 платформата. Вашият „прозорец Chart“ най-вероятно ще е в черно и зелено и затрупана с различни показатели, но можете да (ако искате да видите това, което виждам) лесно да промени това с десен бутон на мишката върху графиката -> Properties -> и изберете „Black On White“ от падащото меню „цветова схема“ и променете цвета на мрежата на „None“. Както вече знаете, аз съм главен герой на чистата ценоваборба и не използвам никой от показателите. Просто кликнете с десен бутон на мишката върху индикатор и изберете „Премахване“ (ако, разбира се, искате да видите пазарите по начина, по който ги виждам).

EURUSD

Cool Tip: Запазете свойствата на графиката като шаблон на MT4, така че да имате достъп до шаблона, когато е необходимо в бъдеще. За да направите това, щракнете с десния бутон някъде в диаграмата и изберете „Template“ -> „Save Template“.

Забележка: Ако наименувате новия шаблон MT4 като „По подразбиране“, всички нови графи, които отворите, автоматично ще имат свойствата на диаграмата от шаблона „По подразбиране“.

Collibari

Това е, сега трябва да имате красив, чист, чернобял прозорец на диаграма на вашата MT4 платформа.

2) Основен MT4 потребителски интерфейс и как да го използвате

След това ще обясним главния потребителски интерфейс. Изображението по-долу показва основните прозорци MT4 на потребителския интерфейс: 1) “ Toolbar „, 2) “ Market watch „, 3) “ Navigator„, 4) “ Terminal “ и 5) “ Графика „.

EURUSD

Нека да покрием основните функции на всеки прозорец MT4, който виждате по-долу:

  1. В горната част на прозореца ще намерите прозореца “ Ленти с инструменти „. Има четири ленти с инструменти, които покриват почти всичко, от което се нуждаете в търговията.
  2. Прозорецът “ Market Watch “ в горната лява част на екрана. В този прозорец можете да видите всички налични инструменти за търговия от вашия брокер с цени в реално време за купуване и покупка. Можете също така да отворите нови графи от прозореца „Market Watch“.
  3. Точно под „Market Watch“ е прозорецът “ Navigator „. Тук ще намерите списък с открити сметки за MT4, експертни съветници (известни още като роботи), индикатори и скриптове. Всъщност няма да използваме този прозорец много, тъй като за търговия с цена-действие всичко, от което се нуждаем, е чиста, чиста диаграма.
  4. Прозорецът “ Терминал “ е в долната част на екрана и има няколко функции, в които можете да преглеждате сделки, новини, история на профила, сигнали, вътрешна поща, кодове и дневници на специалисти по MT4. В раздела „Търговия“ можете да видите всичките си отворени позиции на пазара, както и чакащите поръчки, ако имате такива. Друг важен раздел е “ История на профила“ в раздела . Тук ще намерите историята на всички извършени търговски операции и баланс (депозити и тегления), с изключение на текущите отворени позиции. Възможно е също така да стартирате подробен отчет от раздела „История на профила“ (кликнете с десния бутон на мишката върху раздела и изберете „Запазване като подробен отчет“).
  5. И накрая, “ Графичен прозорец “ ще покаже отворените графики и ще отнеме най-много място на екрана.

Сега, да разгледаме по-отблизо всеки един от посочените прозорци в повече подробности.

Прозорецът „Toolbar“

Прозорецът “ Toolbar “ е разделен на 4 ленти с инструменти, които съдържат всички необходими команди и функции за различни ситуации.

стандарт

  1. Стандартната лента с инструменти – Тази лента с инструменти ще покаже общите команди за управление на терминала. В лентата с инструменти „Стандарт“ можете да отваряте нови графики и профили, да показвате / скривате прозорците на пазарен часовник, терминал и навигатор, да отваряте нови поръчки или да активирате ЕА.
  2. Графики – Тази лента с инструменти ще покаже икони за управление на диаграмите ви MT4. Тук можете да промените вида на диаграмата (графична диаграма, свещник или линейна диаграма), можете да мащабирате или изваждате в диаграмата, да ги каскадате или да правите, че всеки ценови цед премества диаграмата до последния свещник. Също така можете да преместите края на графиката от дясната граница, така че е по-лесно да следвате най-новото ценово действие.
  3. Линейни проучвания – Тази лента с инструменти ще покаже икони за управление на всички обекти, които ще бъдат наложени върху графиките ви. Това е много полезно за рисуване на опорни / съпротивителни линии. Можете да изберете кръстосана коса (+), зада видите точната цена на графиките или да нарисувате трендлинии, канали, Fibonacci корекции и да добавите текст и стрелки за важни събития в диаграмата.
  4. Периодичност (времеви рамки) – Тази лента с инструменти ще покаже иконите за задаване на времевия интервал за таблиците ви MT4, от 1-минутно (M1) до месечно (MN). Най-често използваните ще са 4 часа (H4), дневно (D1) и седмично (W1).

Прозорец „Пазар“

Прозорецът “ Пазарен пазарен “ показва всички налични инструменти за търговия от вашия брокер MT4.

Важно: За да видите всички инструменти, които брокерът ви предлага, ще трябва да кликнете с десния бутон на мишката някъде в прозореца Market Watch и да изберете „Покажи всички“.

Можете да го използвате, за да видите бързо цената на конкретна валутна двойка и да отворите нова диаграма в прозореца „графика“. Можете лесно да плъзгате и пускате символ от Market Watch в отворена диаграма в прозореца Графика и текущият шаблон ще се приложи към новата валутна двойка. В дъното на Market Watch има раздел, наречен „Графика за маркировки“. Ако кликнете върху него, ще видите текущата ценова активност на двойката да отметнете с отметка.

символ

„Навигатор“ прозорец

В прозореца “ Navigator “ са изброени всички профили на MT4, които имате с брокера, индикатори, експертни съветници и скриптове. Можете лесно да изберете индикатор или експертен съветник от списъка и да го плъзнете в графиката, която да приложите. В долната част на прозореца можете да получите достъп до любимите си индикатори или EA в раздела „Любими“.

навигатор

Прозорецът „Терминал“

Прозорецът „Терминал“ ще бъде един от най-използваните прозорци в MT4. Показва списък с всички отворени позиции и поръчките, които имате на пазара в раздела „Търговия“. Допълнителната информация включва времето и цената, при които сте отворили позицията, размерана позицията, символа, стоп-загубата и нивата на печалба , както и комисионни или суапове, ако има такива (обикновено ако заемате позиция за една нощ) , От дясната страна се показва общата печалба / загуба на позицията.

В долната част на прозореца (обкръжен в червено) ще намерите и други раздели, от които най-важното е „История на профила“ . Тук ще намерите цялата история на профила си като предходни открити позиции, печалба / загуба и всички депозити и тегления, които сте направили.

терминал

 

3) Извършване на първата ви търговия

Сега, нека дойдем в интересната част! Отваряне на първата ви позиция

Съвет: Има три различни начина за извършване на търговия

За да отворите позиция на MetaTrader 4, можете да: 1) кликнете върху “ Нова поръчка “ от “ Стандарт “ лентата с инструменти 2) изберете двойката регистрирани за търговия на “ Market Watch “ и щракнете с десния бутон и изберете „New Order „, 3) или просто натиснете клавиша F9 в горната част на клавиатурата. Каквото и да изберете, ще се появиследният прозорец (екранна снимка по-долу).

Нова поръчка

В горната част на прозореца се показва избраният “ Символ “ (можете да го промените от падащото меню). По-долу в “ Обем :“ можете да изберете желания размер на позицията в партидите. Една партида се равнява на позиция от $ 100,000, докато обем от 0,01 партиди се равнява на $ 1000. След като изберете предпочитания от вас размер на позицията, можете да зададете ниво на спиране и загуба. Винаги силно се препоръчва да зададете най-малко ниво на спиране-загуба – нивото, при което вашата позиция автоматично ще се затвори, за да се предотвратят допълнителни загуби.

Важна забележка: Не рискувайте повече от 1-2% от капитала си за търговия

Изберете типа поръчка под “ Тип „, независимо дали става дума за поръчка на място ( пазарно изпълнение ), която се изпълнява на текущата цена, или чакаща поръчка, която се отваря, когато са изпълнени специфични пазарни условия (обикновено цена). Натисни „Продай по пазари“ или „Купи по пазари“ и първата ти позиция е отворена! Можете да видите как се изпълнява под раздел „Търговия“ на MT4 в прозореца „Терминал“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *