Линии фибоначчи форекс

„Победителят е мечтател, който никога не се е отказал.“ – Нелсън Мандела.

Тази публикация ще опише историята на Фибоначи. Теорията за корекцията на Фибоначи е полезна за търговията на всякакви финансови инструменти (валутни двойки). Инструментът е кръстен на Леонардо Фибоначи, известният математик, който е открил, че има поредица от числа, която винаги ще произвежда същото съотношение, като всеки пореден номер в серията е равен точно на сбора от двете числа преди него.

Тази поредица от числа първо се получава като се започне с нула, а след това едно, с добавяне на тези две числа заедно, за да се получи следващо число, което ще бъде 1. След това ще се добави, че номер на предишния брой, за да получите следващото число в поредицата, което ще бъде 2 (1 + 1 = 2). След това серията ще продължи, като се добави един плюс две, за да се получи следващото число, което ще бъде 3. За да продължи серията, човек винаги ще добавя за всяко ново число салдото от последните две числа. Така че, следващото число от серията ще бъде 5. Серията, която Фибоначи създава изглежда така:

0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233 …….

Започвайки от 21 Фибоначи установява, че съотношението на всяко число в поредицата от числото непосредствено след него, винаги ще бъде приблизително 0,618. Също така, ако се измери съотношението на всяко число със следващото поредно на него, съотношението ще се изчисли приблизително на 0,382. Тези съотношения са посочени като златните съотношения и те представляват основата на нивата на Фибоначи ретрейсмънта, които търговците използват във валутната търговия и днес.

Някои от най-често срещаните нива на Фибоначи, използвани от търговците са: 0.236, 0.382, 0.500, 0.618, 0.764 и

Как корекцията на Фибоначи изглежда под формата на форекс графика?

Когато търговците използват този инструмент, те очакват корекция на цените на някое от тези нива. Точките показват процентите на движение на цените, които вероятно ще се проведат след високи или ниски движения. Таблицата по-долу показва как нивата на Фибоначи се използват в търговията:

Фибоначи

Прави впечатление, че има възходящ тренд на пазара. Ако има обратен ход, то значи започва корекция на Фибоначи с движение надолу – там, където започва основния ход и в най-високото ниво, където свършва това движение. Цената се стреми да се върне назад в ниво 61,8% Фибоначи (червената хоризонтална линия). Това ниво действа много добре като звено за подкрепа. Някои други благоприятни пазарни реакции се случват на нива 50%, 38,2% и 23,6%. Това действа като S / R зони (зони на подкрепа и съпротива).

Ако е налице тенденция към намаляване на пазара, трейдърите е препъръчително винаги да започват изготвянето на корекция на Фибоначи при високо ниво, и да приключи на най-ниското.

снимка

Прави впечатление, че корекцията е на Фибоначи ниво от 38,2% на графиката по-горе.

При използване на нивата на Фибоначи в търговията, не бива да се забравя, че от времевата рамка зависи колко по-силна ще бъде подкрепата или съпротивата, отколкото, когато се касаят по-кратки срокове. Един от начините, по които експертите препоръчват трейдърите да решават къде да поставят своите Фибоначи точки, е да ги поставят в следващия по-нисък връх след високо ниво в случай на възходящ тренд, а в следващото по-ниско дъно след голям спад в случай на низходящ тренд.

Когато се използва в комбинация с други стратегии за търговия, например, зони на подкрепа и съпротива, линиите на тенденцията или други форекс показатели, търговецът получава по-голяма вероятност да спечели от своята търговия.

Инструментът на Фибоначи е полезен за подпомагане на търговците да определят точно къде цените на валутните двойки вероятно ще се върнат при възходящ или низходящ тренд. Колкото по-дълго трае времевата рамка, толкова по-надежден е Фибоначи инструмента. Това е вярно, също така, когато се използва в комбинация с други стратегии за търговия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *