Линии на Болинджър

„За голямата печалба, понякога трябва да поемаш и големи рискове!“ – Бил Гейтс.

Ако терминът линии на Болинджър (Bollinger Bands) е съвсем нов за вас, тази статия ще ви бъде от полза.

Терминът идва от името на разработчика Джон Болинджър, който го създава през 80-те години на миналия век. Джон Болинджър, мозъкът зад тази техника, е един от известните специалисти и има много дълъг стаж. Линиите на Болинджър са вид техника, която използва пълзящата средна стойност с помощта на линии за търговия под и над нея.

Bollinger Bands

В сравнение със стандартното изчисляване на процента на нормалната пълзяща средна, Bollinger Bands основно изважда и добавя изчисление на стандартното отклонение.

Индикатор за лентите на Bollinger

Изчисляване на обхвата на Bollinger и стандартното отклонение

Как функционира изчислението на стандартното отклонение? Стандартното отклонение показва как една цена може да се различава от реалната й стойност, защото изчислява волатилноста. Чрез изчисляване на колебливостта на цените, Bollinger Bands автоматично се приспособяват към състоянието на пазара. По този начин, Bollinger Bands реално са много удобни за форекс търговците.

Освен това, линиите на Болинджър позволяват на търговците да видят почти всички данни за цените, които са необходими между двете ленти. Тези линии се състоят от 2 ценови канала или ленти и една централна линия под и над тях. Експоненциалната пълзяща средна служи като централна линия, докато стандартните отклонения служат като ценови канали или ленти. Тъй като ценовото действие става по-нестабилно или по-скоро обвързано с тесен модел в търговията, линиите на Болинджър обикновено се свиват и разширяват.

Линии на Болинджър и пълзяща средна

Защо търговецът използва движеща се средна стойност за филтриране на ценови действия? Използването на плъзгаща се средна стойност е начинът да видите как тенденцията се развива, защото една валута може да бъде търгувана за дълъг период от време в рамките на тенденцията. От друга страна, търговците все още се подготвят за колебания от време на време. Въпреки всичко търговците разглеждат това като добра възможност да получат основна информация за движенията на пазара.

Тъй като индикаторът Bollinger Bands се основава на пълзящата средна стойност, търговците могат също много ефективно да го използват. Ако цената на валутата често закръгля линиите на Болиндър по-горе, цената й се счита за свръхупуване. Но, ако цената на валутата се закръгля по-долу, се говори за свръхпродажба, която задейства купуващия сигнал за търговците.

снимка

Ако се появят Bollinger Bands с голяма амплитуда, най-вероятно цената на валутата ще се върне към средната им линия. Тази линия може да се използва и като движещо се ниво на подкрепа / съпротива. Но ако линиите са склонни да се свиват заедно, това се нарича Bollinger Squeeze, което сигнализира за ниска волатилност и ако се случи пробив, ще се установи нова тенденция. След като линиите започнат да се покачват, цената ще продължи да се покачва, а когато започне да пада, цената ще продължи да пада.

С други думи, Bollinger Bands служи като много удобен инструмент, който казва на търговците дали пазарът показва силен или тих шум. Ако пазарът покаже тих шум лентите се стесняват, но ако пазарът покаже силен шум, лентите на Болинджър се разширяват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *