Курс форекс

В света на галактиките има нововъзникващи звезди, които избухват с огромна сила и осветяват космическото пространство с огромно количество светлина, сравнима само със светлината на цяла една галактика. Тези звезди се наричат свръхнови. Форекс е една свръхнова звезда на небосклона на икономическите възможности.

Изключително важен актив, който начинаещия трейдър може да създаде е търговския план. В този пост ще бъде разгледан именно този важен ход.

Разбира се, всеки знае за предимствата на създаването на добре структуриран и ефективен търговски план. Търгуването във Форекс трябва да припознае за свой най-добър приятел защитата на своя капитал, а липсата на план оставя нещата да бъдат водени от случайността.

Може би, основание за това е, че няма точна дефиниция на това какво е търговски план. Образно, той може да се разглежда като строг набор от принципи, половината от които касаят стратегията за търгуване, а другата половина стратегията мениджмънт на капитала. Планът за търговия може да се допълва от, колкото е възможно повече правила, които инвеститора предпочете предвид неговия начин на мислене и спецификации.

Търговският план наподобява на лист с неща, които човек решава да не прави никога, ако е пиян. Да не кара кола, да не прескача огради, да не се обажда на бившата си приятелка или приятел, да не се хваща на бас за глупави неща, за които може да го арестуват и т. н. Всички хора имат свои списъци на нещата, които сами си забраняват. Такъв трябва да имат и участниците във финансовата търговия. Той може да изглежда, например, така:

1. Характерни условия на финансовия пазар за сключване на сделка.

2. Обем на парите, които се подлагат на риск в една сделка.

3. Определени условия на международния пазар, които могат да бъдат използвани, ако сделката получи нежелана посока като стопове, например.

4. Специфични пазарни условия, ако всичко върви, както трейдъра се надява (печелене или т. нар. take profit)

5. Нужното време на пазара, за да се постигне поставената цел.

Добре е човек да си отбелязва и си записва всяко нещо за статистически цели за по-късен етап.

Добре е всеки да има подобен списък от правила и да го поставя на удобно място, така че да го вижда, когато търгува. Той може да бъде обрамчен и да стои на стената, за да го гледат трейдъдите винаги или дори може да бъде поставен като фон на десктопа на компютъра им.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *