Криптовалути срещу електронни пари: разликите, които трябва да знаете

Тази статия ще ви помогне да откриете ключовите разлики между електронните пари и криптовалутите – два вида пари, които можете да използвате онлайн.

За разлика от криптовалутата, която изисква портфейл за съхранение и има специален обмен, електронните пари съществуват в банковите компютърни системи и могат лесно да се извършват различни операции с тях за по-голямо удобство.

Електронните пари са централизирани и регулирани 

Електронните пари се управляват и регулират от единствен орган. В Обединеното кралство тази централизирана система дава на органа за финансово поведение за  цялостен контрол върху активите на потребителите. FCA регламентира всичко – от защитата на правата до бизнес процесите, които емитентите трябва да спазват.

Наличието на този централизиран орган осигурява допълнителен слой на сигурност за потребителите и техните средства. Например емитентите трябва да защитават средствата от използването им за тероризъм или да бъдат изпирани.

За сравнение, криптовалутата обикновено е децентрализирана. Това е особено валидно за Bitcoin, оригиналната криптовалута. Децентрализираната система или мрежа се разпределя и дава власт на хората. Вместо да се управлява от централен орган, плащанията се извършват чрез система от равнопоставени партньори. Това осигурява пълна анонимност и сигурна среда.

Електронните пари позволяват по-бързо приключване на транзакциите

Тъй като криптовалутата е децентрализирана, трябва да се изпрати заявка до мрежата чрез частни ключове за криптиране, за да се осъществят транзакциите. След като това бъде направено, поръчките за покупка и продажба могат да бъдат валидирани. Дори покупките да могат да бъдат направени, докато мрежа от миньори не провери всяка транзакция. Това може да отнеме до 10 минути и данните трябва да се актуализират в книгата. Цялата информация за транзакциите се запазва анонимна и просто се добавя към blockchain.

За сравнение, транзакциите с електронни пари са много по-ясни и времето за завършване е много по-бързо. Транзакциите с електронни пари не се определят от търсенето и предлагането. Вместо това, те са равни на размера на валутата, която се разменя в електронна форма. Когато се изпраща паричен превод, потребителите не трябва да чакат мрежа, за да проверят транзакцията. Транзакцията се потвърждава чрез SMS съобщение и запис на сделката се води от емитента. Следователно транзакциите с електронни пари се случват почти моментално.

Заключение

Предпочитанието за електронни пари за криптовалути често е резултат от предпочитанията на потребителите, които имат сигурност, че посредникът участва в транзакциите, както и защитата, предоставена от нормативната уредба. Електронните пари също са далеч по-стабилни от колегите си в криптовалута, запазвайки потребителите защитени от пазарната волатилност и много по-малко вероятно да загубят средствата си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *