Криптовалути копаене

Напоследък се засилва вниманието към криптовалутите и блокчейн технологията. Тази технология има капацитета да промени функционирането на огромни сфери от нашия живот, но в наши дни е все още в началото на своето развитие. Заедно с покачването на дигиталните пари все по-висок става интереса към самото копаене. Напоследък се увеличава значително и броят на българите, които са привлечени от тази дейност и събират информация относно това явление.

Криптовалути като биткойн, лайткойн и други действат на базата на децентрализиран споделен регистър, наречен блокчейн. В него се съхранява информацията за транзакциите, които се осъществяват и до тези данни имат достъп всички потребители в тази система. В системата се проверява многократно всеки елемент, който веднъж вече фигурира в нея. Това има за цел да се минимизира риска от грешки или злоупотреби с данни. Става дума за термин, известен като „двойно харчене“. Тук е мястото да се спомене копаенето. Накратко, за да са полезни за функционирането на тази екосистема, те използват своите инструменти. На основата на това каква криптовалута използват, инструментите, които предоставят може да бъдат различни видове – видеокарти, специализирани машини за копаене, ASICs и др.

Високият им изчислителен капацитет се влага в решаването на супер сложни криптографски уравнения и така стават валидни транзакциите. В същото време се повишава нивото на сигурността в мрежата.

Тази дейност умишлено е създадена така сложно и използва толкова много ресурси. Целта на разработчиците е да не може един потребител от екосистемата да влияе така силно, че да спекулира, признавайки транзакции в общия регистър. Този риск е по-известен като „51% attack“. Регистърът представлява нещо като постоянно увеличаваща своя обем счетоводна книга, в която баланса се преизчислява през няколко минути.

Копането на виртуални валути със сигурност не е най-добрият и най-бързият начин за получаване на финансови средства, макар че за мнозина отстрани изглежда така. Процесът на копаене има смисъл за потребителите, които се интересуват от Ноу-хау, тъй като те имат афинитет към изучаването в детайли на техниките и технологиите, свързани с копаенето. Самият процес по закупуване и свързване на оборудването изисква ежедневна ангажираност и поддържащи дейности, които само за такива хора могат да бъдат полезно и приятно занимание.

За всички останали, според мнението на експертите, е далеч по-добре да бъдат част от групата на обикновените инвеститори. Хората, които имат интерес какво е блокчейн, но не са уверени как точно да станат част от новата вълна потребители, които участват в развитието на тази революционна технология могат просто да вложат известен капитал в самите виртуални валути и token-и.

Факт е, че хората, които копаят, както и самостоятелно мотивираните инвеститори са зависими напълно от цената на криптовалутите, но рискът на инвеститорите е много по-малък, тъй като спестяват от време и пари за копаене.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *