Котировки на форекс

Според Теорията на относителността на Айнщайн времето на потоците на фотоните, от които се състои светлината спира да тече. Това е така, защото фотоните нямат маса. А когато няма маса, не може да се говори изобщо за понятието време. Времето съществува само, когато съществува материя. Без материя няма пространство-време.

Според Айнщайн всичко е сравнимо и съпоставимо. По същия начин всяко нещо в света може да се разглежда само по отношение на друго такова явление и съотнасяйки го с друго. Така например, валутите са съотносими една към то друга, за това защото икономиките на съответните страни са сравними по аналогичен начин. Валутата не е нищо друго, освен израз на силата на икономиката на една страна. Без икономика не може да се говори за валута. За това валутите на най-силните икономически страни, каквито са САЩ, Великобритания и др., са най-търсените за търгуване на Форекс.

Моментната политическа конюнктура е много важна. За пример може да дадем опита на  министър председател Тереза Мей в преговорите с ЕС наскоро. Политическият й провал доведе до рязко падане на английския паунд, като моментното съотношение 1 долар се равнява на 1.25 паунда, а също така, е много по-евтина и от еврото. Това показва, че Теорията на относителността е валидна във всяка сфера на живота.

Валутите се търгуват по двойки преди всичко, защото стойността на всяка национална валута се измерва спрямо стойността на друга валута, а не срещу обективна твърда валута като злато или друга ценна стока.

Според тези правила, в определен валутен курс, валутната двойка, която обикновено е равна на някакъв брой парични единици контра валута, съставлява задължително определен брой парични единици от базовата валута. Така пазарът определя валутният курс, който се колебае и предоставя възможности за търговия.

Валутните двойки

Най-активни са следните седем валутни двойки:

EUR / USD – Еврото на ЕС спрямо щатският долар;

USD / JPY – Щатският долара спрямо японската йена;

Лира GBP / USD – Английската лира спрямо щатският долар;

USD / CHF – Щатският долар спрямо швейцарският франк;

AUD / USD – Австралийският долар спрямо щатският долар;

USD / CAD – Щатският долар спрямо канадският долар;

NZD / USD – Новозеландският долар спрямо щатският долар.

Значението на щатския долар

Щатският долар традиционно е една от най-търгуваните валути в ролята си на основна резервна валута в света, отчасти защото тя притежава привилегирована позиция с Международния валутен фонд и Световната банка. Също така, някои ключови стратегически стоки като злато и петрол също са често търгувани в щатски долари.

Значението на долара продължава да се усеща, като над 86% от всички валутни транзакции, направени на дневна база, включваща валута. Въпреки че други валути се търгуват един срещу друг като кръстосани курсове, най-често все още те се търгуват спрямо щатския долар. Освен това, доларът действа само като контра валута спрямо еврото, британската лира, австралийски долар и новозеландския долар. Във всички други валутни двойки, той действа като основна валута.

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *