Книги forex

„Парите са без значение, докато ги имате.“ – Неизвестен автор.

Този пост ще разгледа дилемата между консервативното и агресивно инвестиране. Когато стане на въпрос за активно или пасивно инвестиране, то много бързо да се достигне до ожесточен спор между инвеститорите, защото лагера на активните инвеститори е толкова голям колко и лагерът и на пасивните инвеститори.

Нека да разберем каква е разликата между двете форми на инвестиране

Ако сте пасивен инвеститор, то вашият фокус е в дългосрочен план(5-10 години, дори и повече). Пасивните инвеститорите са лимитирани до нулата покупките и продажбите в своето портфолио, а това води и до нищожни разходи по такси и комисионни. Тяхната стратегия е проста buy and hold – това ще рече, че те купуват даден актив с цел дългосрочно притежание. Може да е проста стратегията, но изисква и правилната ментална настройка, защото трябва да могат да устоят на изкушенията, които предлага пазарът – например да купят защото си мислят, че е дошъл краят на корекция/дъно или да продадат защото мислят, че е цената е достигнала своя връх.

В най-чист вид пасивното инвестиране е купуване на индексен фонд, които следва голяма пазарен индекс – да кажем S&P 500. Когато вие си купите индексен фонд, вие закупувате малка част от всички компании, които го съставляват – така вие реално „купувате“ пазара. След тази покупка вашите печалби или загуби ще са следствие на ценовото изменение на индекса, т.е. вие няма да имате никакъв контрол над крайният резултат.

При активното инвестирани, както сочи името, вие сами ще решавате какво да купувате, т.е. вие ще имате контрол над вашето портфолио. Целта на активното инвестиране е проста – да бие пазара, т.е. да докара по-голяма доходност от пазарната доходност. За да се случи това активният инвеститор трябва да се възползва от пазарните фулктуации. За да се увенчае това начинание с успех, инвеститорът трябва има нужните знания, опит и да има експертиза в това, което прави – трябва да може да стъпи на здрав фундамент. Ако инвеститорът прибягва да фундаменталният подход за анализ, то той ще трябва да се специализира в даденият актив, защото информацията, с която ще се сблъсква ежедневно е огромна. Ако се прибягва до технически анализ, то той трябва да има доказано печеливш трейдинг план.

Без значение какъв е подхода на анализ, от активният инвеститор се очаква решителност. Решителност да купи или да продаде даден актив, точно когато е назрял правилният момент – и всичко това е с една цел да бие пазара и да бъде по-успешен от него.

Кои подход трябва да е по-печеливш?

Много хора си мислят, че професионалните фонд мениджъри имат способността с лекота да задминат доходността от индексен фонд, но уви реалността е различна. Ако историята е учител, то можем да видим, че пасивното инвестиране е по-доброто решение за голяма част от инвеститорите – редица пазарни проучвания показват, че активните инвеститорите масово се провалят спрямо пазара. По-малко от 5% от активните инвеститори в лицето на взаимните фондове успяват да докарат по-голяма доходност. Привидно да изглежда, че пасивното инвестиране е по-доброто решение, трябва да сте наясно, че активното и пасивното инвестиране са двете страни на една и съща монета. Много инвеститори прибягват или до единият или другият подход, не трябва да се забравя, че всеки подход има силни и слаби страни. А някои инвеститори дори и комбинират и двата подхода.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *