Компании форекс

„Ако се вгледате внимателно, в повечето случаи бързият успех всъщност отнема дълго време.“ – Стив Джобс

Само си представете, че искате да сключвате огромен брой сделки на ден и то с висока скорост (не в секунда, а в милисекунди). Вече знаете, че това е невъзможно за едно човешко същество всичко това да се извърши по следния начин. Това е причината, поради която големите финансови институции, създават „автоматизираната“ платформа за търговия, която обработва този огромен брой сделки автоматично.

Как работи Високочестотната търговия (HFT – High frequency trading)?

Тези големи компании, са създали със свой собствен софтуер платформа за търговия, която прави инвестиционните решения на базата на алгоритъм. Това означава, че след като бъдат изпълнени някои параметри, софтуерът купува или продава конкретна финансова дейност като акции, опции, валути и т.н.

Тези алгоритми са в състояние да анализират тенденциите на пазара и за части от секундата да реализират една или няколко поръчки.

Какъв е размерът на високочестотната търговия?

Изчислено е, че през 2016 г. HFT, инициира от 10 до 40% от общия обем на акции за търговия, както и между 10 и 15% от Форекс и различни други стоки. В миналото, някои финансови анализатори оценяват дори по-високи проценти в обема на акциите за търговия на САЩ, но след това някои други разследвания доказват, че тези платформи превишават тази сума.

Предимства на високочестотната търговия

Търговецът разполага със сигурност с възможността за търговия с по-бърза скорост и има шанс да се възползвате от възможните тенденции на пазара в милисекунди. Иначе казано, той има възможността да печели повече от търговията, тъй като може да инвестира в нея големи количества пари.

Освен това, той получава по-високо разпространение поради своята „висока скорост“ за търговия, тъй като той купува и продава много бързо. Пазарите привличат търговците HFТ чрез предлагане на стимули за тях. Като резултат на това, пазарите получават по-висока ликвидност и по-голям обем на търговия.

Недостатъци на високочестотната търговия

Тази система е в ущърб на дребните инвеститори, тъй като те не може да се възползват от потенциална печалба. Определянето на пазарните цени също се определя от няколко обстоятелства на тези масивни търгове и това може да се отрази на дребните инвеститори.

Друг фактор, който играе съществена роля в този аспект е, че този вид търговия предопределил края на множество брокери. Това може да се разглежда и като нещо положително, тъй като таксите за търговия са намалели значително.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *