Книги форекс

 

„Конкуренцията е като игра на шах – дори и да загубите, винаги можете да изиграете още една игра.” – Джак Ма.

За да се разбере правилно целия финансов пазар, човек е хубаво да знае кой е неговия враг, известен също като другите участници в глобалния финансов пазар.Ето защо човек може да започне с четенето на книги, уебинари, търсене на различни форекс общности или да се запише на обучение. Различните субекти на финансовия пазар също имат напълно различни подходи и цели за работа.

Централните банки – действието на централните банки и правителствата също са много важни. Централните банки осигуряват стабилност на съответните страни чрез контролиране на резерви на пари в брой. Централните банки са най-добрите институции на банковия надзор и определят паричната политика в страната.

Централните банки изпълняват следните функции:

  • Реализиране на паричната политика
  • Наблюдава другите банки
  • Определяне на валутния курс
  • Изработват пари в брой (банкноти и монети в обращение)
  • Поддържат сметката на републиканския бюджет
  • Управление на валутните резерви
  • Търговските банки имат свои сметки в централните банки

Основният инструмент на централните банки е лихвеният процент, от който се посочват цените на търговските банки. Чрез увеличаване или намаляване на лихвените проценти, централната банка де факто контролира икономиката на страната и предизвиква големите движения на финансовите пазари. Ако човек се вгледа в разпределението на централните банки, в зависимост от това кой е собственик, той може да открие, че има три групи.

Централна банка (ЦБ) в частна собственост (пример за това е – Швейцария или САЩ), много други ЦБ са в ръцете на държавата и последния вариант се нарича смесена собственост (например Япония.).

Банките се правят форекс транзакции в големи обеми, които често определят бъдещите движения на финансовите пазари. В момента петте най-големи банки в света притежават почти 55% от обемите на поръчките на финансовия пазар. Минималната сделка на междубанковите платформи е 10 милиона, което е равно на 10 лота. Банките, разбира се, търгуват без ливъридж и използват различни стратегии за търговия от високочестотната търговия, латентната търговия и арбитражната търговия чрез различни дългосрочни търговски стратегии.

Най-големите междубанкови платформи са EBS и Reuters. Други междубанкови платформи са Integral, Currenex, Point, Liquid-X, 360-T and LavaFX.

Банките, в контекста на финансовия пазар, правят най-големите си печалби не от собствените си разсъждения, които са, разбира се, също част от портфолиото им, а от извършване на сделки по целия свят, като техните корпоративни клиенти са автомобилни компании, технологични компании, фармацевтични компании, както и всички корпорации, правещи бизнес в международен план.

Сделките на корпоративните клиенти се изпълняват в съответствие с еталона на Reuters в 16:00 ч. лондонско време. Трилиони долари в портфейли от мениджъри и инвестиционни фондове се оценяват по този показател.

Банковите търговци на корпоративни сделки за 800 милиона щатски долара, благодарение на тяхната вътрешна информация за сделки могат да печелят допълнително до 2,5 милиона щатски долара.

Други финансови институции, включително инвестиционни фондове, застрахователни компании и др., обикновено изпълняват своите транзакции чрез брокер с институционални решения или банки пряко на финансовия пазар, за да се гарантира тяхното управление на риска (хеджиране) или със спекулативна цел.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *