Квантовите компютри и финансовата търговия

 

„Парите не са цел, а средство.“ – Анонимен.

След все по-бързо набиращата популярност тема за криптовалутите, започва да се коментира темата дали съвременните компютърни технологии са достатъчно надеждно средство, на базата на което, човечеството да може да използва една глобална виртуална валута. В обществените кръгове все повече се шири мнението, че това не може да се реализира, докато квантовите компютри не излязат от лабораториите и не станат лесно достъпни за всеки човек. Значителна част от специалистите смятат, че единствено квантовите компютри създават необходимата сигурност за виртуалните плащания и сметки, докато дори и най-модерните комерсиални компютърни устройства са все още недобре защитени.

Ако не сте чували за квантовото изчисление, не сте сами! Към днешна дата по-голямата част от работата по квантовото изчисление се провежда в университетите, където супер интелигентни технологични специалисти работят с невиждана досега технология, за да променят света с алгоритми, които повечето от нас не могат да разберат.

Ако не сте технологичен ръководител или теоретичен математик, дефинирането на квантовото изчисление не ви дава достатъчно разбиране за това какво означава всичко това и какво е вероятно да се постигне чрез квантовите компютри.

Разликата между текущото изчисление и квантовото изчисление се състои в разликата между двоичните битове на технологията, където всеки бит е, или двоичен (0 или 1), или кюбит (qubit). Тези единици на квантовия компютър могат да бъдат 0, 1 или друг вид квантова суперпозиция на състоянията на кюбита. По дефиниция, разликата между тях може да се илюстрира с разликата между 2D и 3D филмите, но това е просто образно предположение.

Какво означава това на практика?

На основното си ниво, квантовите компютри са в състояние да разберат много от кодирането, което не е възможно за нормален компютър поради ограниченията на двоичните битове в традиционните изчисления. Това е само едно от практическите постижения, но сегашното ниво на криптографско кодиране не би било ефективна защита срещу квантовото изчисление, което кара много хора да се страхуват от „криптопокалипсис“ (което е много интересен начин за смесване на криптография и апокалипсис, дори ако това е страшно понятие).

Финансовата индустрия подлежи на определени въздействия. Първото е очевидно необходимостта да се създаде по-сигурна ситуация за защита на парите, тъй като текущите криптирания ще бъдат безполезни в лицето на квантовото изчисление.

Второто интересно влияние е потенциалът сериозно да бъдат нарушени финансовите пазари. Квантовите компютри са в състояние да изпълняват по-сложни алгоритми от днешните компютри и да ги изчисляват по-бързо. Това може да разреши проблеми в алгоритмичната търговия по начин, който е невъзможен от настоящите стандарти за изчисляване. Това означава, че възможностите на алгоритмичната търговия ще се увеличат значително с появата на квантовото изчисление. Чрез промяната на възможностите на определени видове търговия, пазарните показатели също ще се променят, което ги превръща в сериозни разрушители.

Не само, че съществуващите алгоритми могат да бъдат изчислени по-ефективно, но има значителен потенциал за разработване на нови алгоритми. Всяко разработване ще представлява ново, по-високо ниво на изчислителни възможности, което потенциално ще направи предишния алгоритъм остарял. Компаниите ще се съсредоточат върху създаването на нови алгоритми за печалба и конкурентно предимство.

Квантовото изчисляване има шанса да въздейства на сигурността във финансовата индустрия и да развива алгоритмична търговия, нарушавайки съществуващата динамика на пазара и създавайки нова динамика в процеса. Този смел, нов свят на компютърните възможности има силата да създава нови уникални смущения по подобен начин на AI и машинното обучение. Квантовото изчисление може да използва данните и да създава алгоритми за решаване на проблеми по начини, които все още не можем да разберем. Както всяка технологична итерация, която се появи пред нея, квантовото изчисление ще има силата да променя света!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *