Как функционира Етериум?

Както Биткойн, така и Етериум има своя валута – етер. От своя страна, потребителите имат свои акаунти, като в блокверигата се записва броя на етерите, притежавани от всеки акаунт (т.е. какъв е балансът на всяка сметка).

Освен акаунти в блокверигата се записват и потребителските програми, които често биват наричани „договори“. Това наименование е доста подвеждащо и най-вероятно е останало от времето преди напълно да се оформи идеята за Етериум като децентрализирана компютърна система. Първоначалният замисъл е бил свързан със създаването на система за „умни договори“. Обръщаме внимание на това, тъй като винаги когато се говори за Етериум, всъщност се говори за тези „договори“, които на практика представляват мини програми.

Важно е да се отбележи, че блокверигата на Етериум е публична и всеки може да види записаното в нея. Съответно публични са както акаунтите и техните баланси, така и кодът на потребителските програми. Освен това, веднъж записани в блокверигата, потребителските програми са достъпни и изпълними за всеки. По тази причина те могат да се считат за определен вид уеб услуги (уеб приложения) – наименование, което ги описва най-добре.

Едни от основните проблеми, стоящи пред компютърната система Етериум, е как да се определи кой ще ползва ресурсите й. Кой ще решава кои програми да се изпълнят и кога? Както всяка изчислителна система, така и тази има своите ограничени ресурси. Всъщност това са ресурсите на тези, които поддържат системата – копачите. Те следва да получат заплащане за своите услуги, което да бъде пропорционално на изразходваните ресурси.

Тук идва мястото и на валутата етер. Тя се използва за заплащане на извършените изчисления. Всеки път когато се изпълни потребителско приложение, то трябва да заплати за извършените операции. Тук е важно да се отбележи, че самото приложение заплаща за своето изпълнение. Затова и потребителските приложения, както и самите потребители, имат свои акаунти и могат да притежават етери.

Всъщност потребителските приложения в системата имат същите права, както и самите потребители – те могат да създават други приложения, могат да ги карат да се изпълнят, могат да прехвърлят средства от своята по чужди сметки и т.н.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *