Как да си купя bitcoin

Криптовалутата Bitcoin в последно време е в центъра на вниманието в инвестиционната общност вече и в България. Въпреки, че се наблюдават твърде големи ценови релации, виртуалната валута поддържа дълготрайно високо ниво и очакванията са за още по-високи пикове. Държави като Южна Корея, Индия, САЩ и др. вече работят по установяването и на добра регулация, което допълнително ще подсили интереса към нея.

До този момент Bitcoin намира място в новините основно около нападенията от хакери, тъй като те проявяват най-много интерес към нея. Но от тази валута могат да се извличат редица изгоди, дори в ежедневния живот. Обикновените хора на този етап я избягват поради отсъствието на регулация и защото тя изглежда прекалено трудна за разбиране и странна. Поради нападенията с вируси като WannaCry или дори от чисто любопитство, все по-голям брой обикновени хора се интересуват как могат да се сдобият с тази или друга криптовалута. Методите са сходни, а конкретно за Bitcoin са по-скъп и по-достъпен.

Скъпият начин

Вместо да си закупи, човек може да я генерира чрез ултра мощни компютри. Преди години това беше наистина популярен начин за придобиването й. Нещата обаче се промениха и вече ще са нужни изключително големи ресурси, които са прекалено скъпи. Освен това, конкуренцията е огромна и дори съществуват цели компании, които са вложили милиони в сървъри за „копаене” на виртуалната валута.

Някои от тях предлагат услуги като доставчици на такива хардуерни услуги и печелят от наем, а други взимат средства от различни хора и ги събират в общ капитал, който инвестират в хардуер, а хората, от които са събрани парите поучават съответна част от генерираните Bitcoin. Тъй като става въпрос за малки частички от Bitcoin, е нужно да мине дълго време докато една такава инвестиция получи възвръщаемост.

Друга опция е включването към Bitcoin басейн (bitcoin pool), в който голям брой хора събират ресурсите на своите компютри, след което си делят генерираните Bitcoin, съответно според своя дял. Констатирани са нарушения с някои басейни, а други са с твърде сложен интерфейс, така че потребителите е добре да са внимателни.

По-достъпния начин

Първите две опции, естествено, не са за обикновените хора. За тях е по-добре да си закупят виртуалната валута от борса, след като си направят регистрация в Bitcoin борса. Сред по-известните международни борси са CoinBase, Bitsquare, Bitstamp и т.н., но има и локални в отделните страни. Всяка има свои плюсове и минуси, както и такси и други услуги.

След изграждането на профил в една конкретна борса, човек се снабдява с онлайн портфейл, който може да включи в банкова карта или сметка. После започва да търгува на тази борса с тази или други виртуални валути, както и да ги обменя с парични средства в брой. Когато на един потребител цената на един Bitcoin му изглежда прекалено висока, то той може да закупи само част.

Съществуват и борси, които нямат опция човек да ползва свой дигитален портфейл и той трябва да си направи сам. По този начин той ще може да тегли парите си и даже да ги съхранява в офлайн копие. Когато човек се опитва да ползва такава борса и портфейл за редовна търговия на борсата, то определени услуги може да изискат потвърждение на неговата самоличност и банковия му акаунт. Изискванията варират според отделните борси или доставчици на виртуални портфейли. Препоръчително е да се прочетат с нужното внимание преди да се пристъпи към регистрация и създаване на профил и портфейл. Надеждните борси и портфейли се посочват в уеб сайта на Bitcoin – https://bitcoin.org.

Bitcoin и сигурността

Добре е още да се припомни, че Bitcoin е технология, така че нейната сигурност никога не може да е пълна. Не са редки случаите, при които борсите стават обект на хакерски атаки, които поставят в риск намиращата се в тях криптовалута. Обикновено борсите възстановяват средствата на клиентите си, но не във всички случаи. Така че, най-добре е да не се държат всички виртуални пари на едно място и да се вземат всички налични мерки за защита на електронните портфейли. Това също не е гаранция, но поне намалява финансовите рискове.

В повечето случаи борсите възстановяват загубите, но не винаги. Затова е силно препоръчително да не се държат всички активи на едно място и да се направи максимума за защита на виртуалните портфейли. И това не е гаранция, но намалява значително риска от загуби.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *