Как да си купя биткойн?

В случай, че се интересувате и вече сте научили основите за търговията с биткойн, по всяка вероятност вие вече се вълнувате от потенциала, който има тази опция от финансовата индустрия и вече искате да купите. Но как?

Експертите съветват, никога да не инвестирате повече, отколкото можете да си позволите да загубите – криптокорумите са нестабилни и цената може да падне, както и да се повиши.

Биткойн може да се купи от специализираните борси за криптовалутата или директно от други хора чрез пазарите.

Можете да платите за тях по най-различни начини, вариращи от физически  парични средства, през кредитни и дебитни карти, до банкови преводи или дори с други криптопревоси, в зависимост от това, от кого ги купувате и къде живеете.

1. Създайте си портфейл

Първата стъпка е да настроите портфейла, в който да съхранявате кошчето си – ще имате нужда от него, независимо от предпочитания от вас начин за покупка. Това може да е онлайн портфейл (част от платформа за обмен или чрез независим доставчик), настолен портфейл, мобилен портфейл или офлайн (като хардуерно устройство или хартиен портфейл).

Дори в рамките на тези категории портфейли има голямо разнообразие от услуги, от които можете да избирате, така че направете предварителни изследвания, преди да решите коя версия най-добре отговаря на вашите нужди.

Можете да намерите повече информация за някои от портфейлите в мрежата, както и съвети как да ги използвате.

Най-важната част от всеки портфейл е запазването на ключовете (низ от знаци) и / или паролите. Ако ги загубите, ще загубите достъп до съхраняваната в тях криптовалута.

Купуване онлайн

2. Открийте сметка на борсата

Обменът на криптовалути ще купува и продава определено количество биткойн от ваше име. В  момента съществуват стотици криптовалути с различна степен на ликвидност и сигурност, а нови продължават да се появяват, докато други приключват. Както при портфейлите, препоръчително е да направите някои изследвания, преди да изберете – може да имате достатъчно късмет, за да имате достъп до няколко реномирани борси, от които да избирате. Разбира се, вашият достъп може да бъде ограничен до една или две, в зависимост от вашата географска област.

Чисто информативно е добре да знаете кои са най-големите борси в света. Най-големият борсов обмен в момента по отношение на обема на щатския долар е Bitfinex. Други големи обменни борси са Coinbase, Bitstamp и Poloniex, но за малки количества е добре да потърсите борси с добър авторитет, които работят с по-малки количества.

Със създаването на регламента за мониторинг на търговията с криптовалути и борбата с изпирането на пари, значителна част от борсите изискват проверка на идентификацията при създаване на профил. Това обикновено включва снимка на официалния ви идентификационен номер, а понякога и доказателство за адрес.

Повечето борси приемат плащане чрез банков превод или кредитна карта, а някои  работят дори с PayРal парични преводи. Повечето борси удържат такси (които обикновено включват таксите за използване на Bitcoin мрежа).

Всяка борса има различна процедура, както за създаване на профил, така и за осъществяване на транзакция. Борсата, с която сте избрали да търгувате, следва да ви даде достатъчно подробности, за да може да извършите покупката. Ако не, по-добре помислете за смяна на доставчика на услуги.

След като борсата получи плащането, тя ще закупи съответната сума биткойн от ваше име и ще ги депозира в автоматично генериран портфейл на борсата. Това може да отнеме няколко минути или понякога часове поради затруднения в мрежата. Ако желаете (препоръчително е), можете да преместите средствата във ваш външен портфейл.

3. Изберете метод за закупуване

Купуване с пари

Съществуват платформи, които могат да ви помогнат да намерите хора близо до вас, които желаят да обменят някакъв вид пари с вас.  Поинтересувайте се за банков клон близо до вас, който ще ви позволи да направите паричен депозит и да получите биткойн до няколко часа.

Борсата, която изберете за вас доставчик на услуги, ще изпрати биткойните в портфейла ви в замяна на ваши пари в брой. Те работят по аналогичен начин с банкомати – захранват сметките, съхраняват QR кода на портфейла на екрана и съответното количество криптовалута се трансферира в сметката ви.

(Забележка: посочените тук конкретни имена на фирми не са единствените налични опции и не трябва да се разглеждат като препоръка.)

(Забележка: Нарастването на интереса в търговията с биткойни поставя натиск върху повечето операции за покупка и продажба на дребно, поради което се препоръчва известно търпение и предпазливост).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *