Как да продам биткойн?

На практика всички налични методи за закупуване на биткойн,  предлагат и опция за продажба.

Изключение прави борсата ATM, тъй като някои доставчици на услуги ви позволяват да обменяте пари в брой, но не всички. Coinatmradar, например, може да ви насочи към  ATM във вашия район.

Всички борси ви позволяват да продавате, както и да купувате. Какъв тип борса да търсите зависи от обема на трансфера, който планирате да направите. В този аспект може да бъдете идентифицирани като институционален инвеститор, самостоятелно мотивиран търговец или търговец на дребно 

Някои платформи като GDAX и Gemini са насочени повече към големи поръчки от институционални инвеститори и търговци.

Сред по-известните в света борси са Coinbase, Kraken, Bitstamp, Poloniex и т.н. Всяка борса има различен интерфейс и някои предлагат свързани с покупко-продажбите услуги като сигурно съхранение. Част от борсите изискват проверена идентификация за всички сделки, докато други не са толкова взискателни, ако става въпрос за малки количества средства.

(Разбира се, не забравяйте да декларирате, каквато и да е печалба от продажбата на съответния данъчен орган!)

Можете, ако желаете, да си замените биткойн за друга криптовалута, а не за пари. Някои борси като ShapeShift се фокусират върху тази услуга, което ви позволява да сменяте биткойн (bitcoin) в ether (етер), litecoin (лайткойн), XRP (рипъл) и много други.

Друга алтернатива е директната продажба. Можете да се регистрирате като продавач в платформи като LocalBitcoins, BitQuick, Bittylicious и BitBargain. Заинтересованите страни ще се свържат с вас, ако харесат вашата цена. Транзакциите обикновено се извършват чрез депозити или трансфери по банковата ви сметка, след което се очаква да прехвърлите договорената сума биткойн на посочения адрес.

Друг вариант е да продавате директно на приятели или близки, след като си създадат портфейл. Трябва само да изпратите биткойните, да вземете парите в брой или да извършите мобилно плащане. 

(Забележка: посочените тук конкретни фирми не са единствените налични опции и не трябва да се разглеждат като препоръка.)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *