Какво представлява Blockchain технологията?

 

Блок веригата на практика не е радикално различна от нещата, които всеки човек познава, например от Уикипедия.

С нея много хора могат да съхраняват свои записи на информация, като същеврменно общност от потребители може да контролира как се променя и актуализира записът на информацията. По същия начин вписванията в Уикипедия не са продукт на един човек и нито едно лице не контролира информацията.

Съществуват няколко, които правят технологията Блокчейн (Blockchain) уникална и тази публикация има за цел те да станат по-ясни. И двете работят на разпределени мрежи (Интернет), като Уикипедия е вградена в World Wide Web (WWW) и използва т.нар. мрежов модел клиент-сървър. Потребителят (клиентът) с разрешения, свързани с неговата сметка, може да променя вписванията в Wikipedia, съхранявани на централизиран сървър.

Всеки път, когато един потребител има достъп до страницата на Уикипедия, той ще получи актуализираната версия на „основното копие“ на влизането в нея. Контролът на базата данни е на разположение на администраторите на Уикипедия, които позволяват достъпът и разрешенията да се поддържат от централен орган.

Дигиталният гръбнак на Уикипедия е подобен на силно защитените и централизирани бази данни, които правителствата, банките и застрахователните компании поддържат днес. Контролът върху централизираните бази данни се упражнява от техните собственици, включително управлението на актуализации, достъпа и защитата от кибернетични заплахи.

Разпределената база данни, създадена чрез блокова технология, има фундаментално различен цифров гръбнак. Това е и най-ярката и важна характеристика на технологията за блокове.

Главното копие на Уикипедия се редактира на сървър и всички потребители виждат новата версия. В случай на блок-верига, всеки възел в мрежата стига до едно и също заключение, като всеки актуализира записа независимо. Най-популярният запис става де факто официален запис, вместо да има основно копие.

Транзакциите се излъчват и всеки възел създава собствена актуализирана версия на събитията.

Това е нещото, което прави Блокчейн технологията толкова полезна – представлява новаторство в регистрацията и разпространението на информация, което елиминира нуждата от надеждна страна, която да улесни дигиталните връзки.

И все пак технологията не е напълно нова.

По-скоро това е комбинация от доказани технологии, прилагани по нов начин. Това беше конкретната оркестрация на три технологии (Интернет, криптография с частен ключ и протокол, управляващ стимулирането), което направи идеята на създателя на биткойн Сатоши Накамото толкова полезна.

Резултатът е система за цифрови взаимодействия, която не се нуждае от надеждна трета страна. Работата по осигуряването на цифрови връзки е имплицитна – осигурява се от елегантната, проста, но стабилна мрежова архитектура на самата Блокчейн технология.

Достъпът става след извършване на преценка на риска между различните страни, а в цифровия свят определянето на доверието често се свежда до удостоверяване на самоличността и вземане на разрешение. По-просто казано, искаме да знаем, „Вие ли сте?“ и „Можете ли да правите това, което се опитвате да направите?“ 

При Блокчейн технологията криптографията на отделния ключ за достъп осигурява мощно средство за оказване на частна собственост, което отговаря на изискванията за удостоверяване. Притежаването на ключ е доказателство за собственост. Той също така помага на хората да не споделят повече лична информация, отколкото биха желали, за да не бъде тя изложена на хакери.

Удостоверяването обаче не е достатъчно. Оторизацията – като разполагате с достатъчно пари, избирате правилния тип транзакция и т.н. – се нуждае от разпределена партньорска мрежа като отправна точка. Разпределената мрежа намалява риска от централизирана корупция или какъвто и да е вид риск. Тази разпределена мрежа трябва също така да се ангажира със съхранението на архивите и сигурността на транзакционната мрежа. Разрешаването на транзакциите е резултат от цялата мрежа, прилагаща правилата, по които е разработена (протокол на блок-веригата).

Удостоверяването и оторизацията, предоставени по този начин, позволяват взаимодействия в цифровия свят. Днес предприемачи от индустрии по целия свят са се събудили за последиците от това развитие – възможни са нови и непознати до сега дигитални отношения.

Идеята, че криптографските ключове и споделените счетоводни книги могат да стимулират потребителите да обединят и формализират цифровите си взаимоотношения, променя въображението на човечеството. Всички правителства,  ИТ фирми и банки се опитват да изгради този транзакционен слой.

Удостоверяването и оторизацията, важни за цифровите транзакции, са установени в резултат на конфигурирането на Блокчейн технологията. Идеята може да се приложи към всяка друга област, която се нуждае от надеждна система за записване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *