Какво е фундаментален анализ

„Корабът е на безопасно място в пристанището, но той не е построен за това.“ – Грейс Хопър.

Ако попитат един форекс търговец какъв анализ на пазара използва, по всяка вероятност ще отговори без колебание -техническия. Причините за този подход, разбира се, са съществени. Техническият анализ не е толкова труден, колкото фундаменталнияНе е нужно да се проследи връзката на новините, както и да се оцени тяхното значение и влияние. По тази причина, значителен брой от трейдърите не са психически готови да преминат през усвояването на сметката си поради краткосрочни колебания (шум на пазара). В допълнение, причините за промяната на валутния курс могат да не се вземат изобщо предвид, тъй като пазара ще го покаже в цената. Въз основа на своя опит, експертите твърдят, че поотделно и двата вида анализ – фундаменталния и техническия не дават желаните резултати: „Колата без колела, не може да стигне – едно колело да липсва, колата не е кола.“

Ако човек на анализира сам пазара, то той може да загуби постъпленията си!

Човек може да прочетете всички мнения, прогнози и становища на анализаторите, които са на разположение в наши дни, но резултатът е, че не всеки ще има добри резултати. Това е така, защото търговията е изкуство. Всеки има собствено мнение, обяснение на сегашната ситуация. Не забравяйте, че промяната в курса е възможно да се оправдае със съответната новина, но това не означава, че тази конкретна новина е катализатора. Осъществявайки цялата работа на прогнозиране е добре да бъде извършвана самостоятелно от всеки един търговец, преди сключване на всяка сделка и това е единствения начин да се натрупа опит.

В какво да се фокусира човек в независимия фундаментален анализ?

Почти всички валути реагират на същите икономически фактори. Най-силният фактор, влияещ върху движението на цените е лихвеният процент. И то не от неговия размер, а от неговата промяна в бъдеще по отношение на лихвения процент на Банката на друга държава.

Например, за валутната двойка EUR / GBP  – това е процентния диференциал на Банката на Еврозоната и Централната банка на Англия. Ако очакваният растеж на лихвения процент на Банката в Еврозоната е по-малък от темпа на растеж на лихвения процент на Банката на Англия, това ще доведе до растеж на еврото. Такава норма на възвръщаемост е основен фундамент за привличане на толкова голям брой инвеститори.

Вземането на решение за лихвените проценти, Централната банка основава на инфлацията в страната. Основни компоненти са индекса на потребителските цени и индекса на цените на производителите. Например, ако се стигне до рязко увеличение на инфлацията (да речем с 1%), то Банката ще бъде принудена да повиши лихвените проценти, за да се предпази икономиката от прегряване, което води до ръст на котировките.

Директен ефект върху промяната, разбира се, има БВП. Колкото по-голям е размерът на БВП, толкова повече пари идват от чужбина. Резултатът е, че скоро ще се увеличи лихвения процент на Банката. Но, за съжаление, БВП е изоставащ индикатор, който е неефективен. В този случай, по-добре да се вземат предвид показателите, които съставляват БВП. Това са индексите на промишленото производство, продажбите на дребно, разходите за строителство и личните доходи и разходи.

Не бива да се забравя, че общото състояние на икономиката се оценява чрез нивото на безработица. Промяната на броя на безработните не е пълна без фокус върху Комисията по паричната (монетарна) политика, като равнището на безработица не е благоприятно за засилване на вътрешното търсене, а оттам и намалява БВП.

Всичко това се отнася до вътрешните фактори, които влияят на финансовите пазари. В допълнение, някои валути са тясно свързани с цените на суровините. Например, GBP / USD има малка положителна корелация със суровини като нефт и газ. Това се дължи на факта, че британския паунд винаги се съпоставя заедно с долара, които имат негативна корелация.

След гореизложеното търговците ще бъдат в състояние да оценят правилно тези или други икономически показатели. Те ще имат и право да ги интерпретират в областта на своята реална търговия. Разбира се, това е само една малка част от основната визия на пазара, но тя може да помогне на трейдърите да получат по-голяма яснота относно движението на цените и да се научат да разделят шума от пазара от появяващата се тенденция. Добре е начинаещите търговци да се интересуват от изучаването на фундаменталния анализ и да се опитват да го използват, докато търгуват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *