Какво е Етериум?

Криптовалутите са една нашумяла тема, която подлежи на постоянни спорове и дискусии в публичното пространство. Тази публикация ще се опита да обхване един малко познат ъгъл от тази тема – какво е Етериум?

Етериумът (ETH) е отворена софтуерна платформа, която се основава на иновативна технолгия, наречена блокчейн. Тя позволява на разработчиците да изграждат и пускат децентрализирани приложения. Реално, етериумът е доста повече от криптовалута, което е само един от неговите елементи.

Етериумът донякъде наподобява на биткона, но има и редица съществени отлики. Приличат си по това, че и двете са доставчик на публична софтуерна мрежа, популярна като блокчейн. Така общите неща между тях се изчерпват, обаче. Биткойнът предлага само една апликация – онлайн валутна система за електронни разплащания от един потребител до друг. Така че, биткойнът представлява валута в изчистена форма. Той ползва блокчейн технология, която може да проследява кой се е сдобил с биткойни.

Етериумът, от друга страна, ползва същата тази блокчейн технология под формата на онлайн платформа за управление на децентрализираните апликации. Етериумът е един вид споделен софтуер, от който всеки човек да може да се възползва, като същевременно има стабилно защита срещу фалшифициране. 

От къде идва Етериумът и кой го е изобретил?

Етериумът, първоначално е създаден през 2013-та година, от руския програмист Виталик Бътерин, който преди това е работил с биткойна. Онлайн-продажба, осъществена през 2014-та година, е формирала ядрото от финансиране на новата платформа. Системата става реалност на 30 юли 2015 година, при наличието на 11.5 милиона „монети” в обръщение.

Как работи етериумът?

При блокчейна на етериума, вместо да се „копаят” монетите, както е при биткойна, потребителите работят за да изкарат „Етер”, вид криптовалута, която захранва цялата мрежа. Освен, че е търгуема криптовалута, етерът се използва от разработчиците на софтуер за да плащат за услугите в мрежата на етериума.

Какво е блокчейн технологията?

Блокчейнът е децентрализиран публичен регистър за всички транзакции, които някога са били извършени в определена мрежа. Определен брой транзакции, формират единица за база данни, наречена „блок”. Всеки блок, съдържа информация за предходния блок, както и всяка транзакция – информация за предшестващата транзакция. По този начин веригата (блокчейна), позволява пълна прозрачност на плащанията.

Блокчейнът от биткойни, представи революционна инфраструктура за съхранение на финансови данни, които са достъпни за всеки, напълно прозрачни и разработена с използването на отворен код, който на принадлежи на никоя организация, или личност. Вместо това блокчейн технологията и нейната поддръжка, се извършва от милиони компютри, които верифицират транзакциите и ги добавят в „блокове”.

Колективно верифицираните транзакции, не могат да бъдат променяни, или изтривани, така че биткойн плащанията са финални и неоспорими.

По отношение на етериумът, етерът е блокчейн, който изпълнява функцията на информационна база, следяща притежателите и плащанията.

Къде може да се пазарува с Етера?

Етерът намира приложение все повече при транзакции за стоки и услуги, които се извършват по електронен път, в рамките на мрежата Етериум.

Каква е ценовата история на Етера

От присъединяването към борсите на етериумът през 2015 год., като криптовалута, етерът бавно прогресира. През тсастоящата година обаче ценовата и история се промени значително.

От равнище на около 9.76 долара през първите месеци на годината, тя достигна умопомрачителното равнище от 407.10 долара, което се равнява на увеличение на цената й от около 5000%.

Защо цената на Етера прие такъв интензивен ръст?

Може би, мнозина си задават въпроса как се стигна до такъв бичи тренд? Въпросът не е никак от лесните. Според финансовите наблюдатели, увеличението на цената на етера претърпя огромен подем поради информираността на инвеститорите по отношение на тази валута от ново поколение.

Колкото повече инвеститорите опознават криптовалутите, толкова е по-голям интересът към тях. В ситуацията с етера, огромното покачване на цената се дължи на желанието на търговците, които имат вече опит с биткойна, да се включат по-рано в мрежата на етера. Става въпрос за времето, в което биткойнът струва цели 2660 долара.

В България също вече може да се търгува валутата Етер (ETH / USD) на демо сметка в платформата на форекс брокера Admiral Markets. Освен етериума, Admiral Markets предлага възможност за търговия с CFD-та също с биткойн, лайткойн и рипъл. 

Надежден ли е етерът и има ли висок риск да се търгува с него?

Той е сигурен като финансов инструмент, но в моменти на голяма волатилност, той може да променя цената си в много големи граници. Това, обаче, е желана особеност, която се предпочита от голяма част от трейдърите.

Admiral Markets апелира трейдърите да се възползват винаги от Настройките за защита от волатилност на MT 4 Supreme Edition, с цел да контролират по-добре риска и да се предпазят от твърде големи промени. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *