Информер форекс

„Най-богатите хора в света търсят и изграждат МРЕЖА. Всички останали търсят работа.“ – Робърт Кийосаки.

Тази публикация има за цел да опише насоките за това как човек може да се справи със страха, докато търгува Форекс.

Добре е човек да си представи как се озовава в ситуация на криза, докато търгува Форекс. Например, трендът на пазара неочаквано се обръща срещу него. Има няколко губещи сделки отворени едновременно. В такъв момент човек може да въведе нежелана позиция по случайност и т.н. Ситуации от този тип автоматично задействат емоцията страх. В такъв момент, човек е в по-висок риск да загуби чувството си за вяра в късмета и да стигне до значителен спад на приходите и капитала си.

На първо място, в мозъка се съхраняват най-старите и най-основните неща. Страхът, според анатомията възниква в най-старата част на мозъка, която човек е имал още, когато е бил влечуго. Това е продълговатия мозък. В този смисъл страхът е примитивна защитна реакция на животинската природа на човека. Когато страхът бъде задействан, всеки човек има само три възможни реакции:

1. Сковаване. С ужасен израз на лицето, човек ще се взира в екрана пред себе без да може да предприеме нещо и само ще гледа графиката, на която пазара сще навлиза в офанзивен режим срещу неговия интерес. В този момент, чувството на безпомощност и скованост създават усещане, че наоколо се заоблачава. Тази реакция се случва доста често.

2. Бягство. Друга често срещана реакция, при която човек не може да понесе страха и автоматично напуска полесражението. Всеки човек знае, че трябва да се действа незабавно и че не разполагаме с много време. Ако човек се колебае дълго, неговите загуби могат да се увеличат неимоверно. В такъв случай значителна част от хората веднага затварят позицията си и излизат от търговията, като пред себе си се оправдават, че са станали жертва на лошо стечение на обстоятелствата.

3. Атака. В зависимост от ситуацията, хората са устроени така, че често прибягват до бой, защото не могат просто да се предадат! В разгара на страстта, някои хора успяват да компенсират с няколко други позиции или създават противовес чрез определяне на противоположни позиции. Най-важното е човек да продължи да се бори и да не се отказва. За съжаление, тази борба обикновено не може да бъде спечелена, което означава, че пазара е спечелил отново, а трейдъра просто трябва да приеме своята загуба.

Разбирайки как работи страха е главното условие за успешното му управление. Също толкова важно, е овладяването на процеса на обработка на емоциите, което е дълъг процес, но пътуването на личностното развитие един ден бива оправдано.

Бъдещите трейдъри е добре да се фокусират върху емоциите и емоционалното състояние. Човек е добре да си изгради стратегия за подобни ситуации и да прави редовно опити да я реализира. Така постепенно той ще се научи да контролира емоциите си и да излиза по най-рентабилния начин от подобни ситуации.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *