Индикатори форекс

„След двадесет години ще съжалявате за това, което не сте направили. Затова отхвърлете съмненията. Уловете попътен вятър в своите платна. Изследвайте. Мечтайте. Откривайте.” Марк Твен

В тази статия ще стане дума за едни много ефективни действия, известни като технически индикатори във Форекс. Както констатират често мнозинството от форекс търговците ветерани, професионалния валутен пазар не е спортно гребане на пари с лопата.

Значителен брой от начинаещите търговци, вървейки по пътя си към дългосрочен стабилен доход, изпробват много показатели. Всеки човек е запознат с този модел. На много любов и популярност се радваше стохастичния осцилатор и MACD, както и индикатора Ишимоку  (Ichimoku), Линиите на Болинджър (Bollinger Bands), Алигатор (Alligator) , пълзяща средна и други подобни десетки „помощници“ от всички цветове на дъгата. Програмистите пишат нови програми, а историята с упоритите търговци, провеждащи истински тестове, неизменно завършва с получаването на сметката. Поуката е, трейдърите е препоръчително да се учат от грешките на другите, а оттам – да четат повече и да общуват с други търговци.

За хората, които не знаят, Ichimoku първоначално е разработен за анализ на Япония и представлява индикатор за колебанията на фондовия пазар, който се използва активно от търговци на Форекс пазара. Смята се, че индикаторът Ichimoku може да се използва за идентифициране на основната тенденция на пазара, определяне на нивата на подкрепа / съпротива. Индикаторът Ishimoku се състои от пет линии, две от които – Senkou spen А и Senkou spen B образуват „облак“, указващ посоката на тенденцията. Когато облакът се намира под ценовата графика, има тенденция на нарастване на пазара. Когато е над – напротив.

Същевременно Алигатор (Alligator) е проектирана от известния теоретичен търговец Бил Уилямс и представлява технически индикатор въз основа на броя на успешните системи и тактики. Три пълзящи средни с различни периоди съдържат комбинация, намираща се в средната цена. Индикаторът получава името си заради сходството си с този вид влечуги. В съответствие с формата на „тялото“ на алигатора – неговите зъби, челюстта и устните. Функциите на индикатора са предназначени да помогнат на търговците да определят динамиката на пазара и да вземат правилни решения. Смята се, че индикаторът е най-полезен в подготвителните етапи на оптималното влизане в пазара при определяне на силата на тренда или инсталирането на гарантираните стопове.

Може да си припомните статията Технически анализ Форекс. В наши дни се срещат над 100 показатели, които са лесно достъпни. В стремежа да се разберат компютърните индикатори, ще се фокусираме върху техните характеристики. Да си припомним основите на търговията:

  • Tенденция – тя е приятел на трейдъра.
  • Цена – мести се от ниво на ниво.
  • История – тя се повтаря.

Нека разгледаме отделните елементи в същия ред.

Tенденция. Тя се определя за най-малко 4H срокове. Просто се нанасят две движещи се с най-често използваните параметри на 21 и 55. Не бива да се забравя, че не е толкова лесно те да следват тенденцията, следователно, за да се движат в една посока, се нуждаят от времева рамка от няколко дни до няколко седмици. Ако сделката бъде отворена само в посока на тренда, това ще бъде добре за депозита. Ще трябва да се прескочи корекцията срещу тенденцията и да се влезе в момента на намалената цена в основната посока.

Нива. Необходимо е изграждане само на хоризонтални нива. Отново, това ще трябва да се изгради времева рамка от 4 часа. Може да се срещнат много нива на разходите под формата на прости линии. Ако човек се вгледа внимателно в графиката, ще види, че тя често се разпада в различна посока от 20 точки или дори повече. Това е така, защото цената се консолидира близо до нивата и играчите печелят позиции на различни цени, въз основа ширината на изображението или на силата на звука. За да се направи правилен анализ или да се идентифицират важните нива, има 2 начина:

  • Върху 4H графика търговецът може да изчака до намалява до лимита, докато открие изричните цени. Функцията с форма на „правоъгълник“ ще се извърши чрез тази сила на звука. Ширината ще бъде на ширината на нивото на търговеца.
  • Друг начин е чрез използване на профилен анализ. Търговецът може да купи стандартен набор от показатели, избрани в пакет. Неговата задача в този случай ще бъде да се определят сегашната тенденция и входни точки, които на тези нива имат клъстер позиции на основни играчи. Между другото, тези нива са твърде обемисти и не представляват една линия, а регион. Търговецът не бива да забравя своевремнно да определя нивата на целевите стопове. Stop Loss винаги трябва да бъде на нивото, а Take Profit – в основата или вътре в първото ниво. Съотношението е добре да бъде 1/3 или 1/2 или от търговията, няма да има смисъл.

История. Повторението на историята е доказано чрез техническия анализ. Проучването на графични форми, няколко важни комбинация с японските свещи, които могат да бъдат идентифицирани за не по-малко от 4H срок, го доказват. Иначе казано те биха се обработили по същия начин, както преди 10 години.

Всичко това е много просто. Но всичко това е в основата на изследването на форекс търговията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *