Индекс на стоковия канал

„Страховете, срещу които не се изправяме, стават наши ограничения.“ – Робин Шарма.

Индексът на стоковия канал, който се превежда на английски език Commodity Index или накратко CCI е техническо средство, което помага при определяне на-добрия момент на прекупуване или препродаване на една валута. Този инструмент е разработен от Доналд Ламбърт през 1980 г., където той открива количествена основна връзка между Пълзящата средна (МА) на цената на актива и неговото отклонение (D).

Формулата е представена като:

CCI = настоящата цена – MA / 0.015 х D

По-рано този осцилатор се използва за откриване на мястото само на дългосрочни тенденции, но в наши дни може да се прилага в рамките на всякакви срокове.

CCI Forex

Как се използва Индексът на стоковия канал (CCI)?

Той извършва сравнение между средната и текущата цена, което показва много слабостта и силата, която може да възникне в движението на цените. За този процес обикновено се използва CCI с период от 30 до 40. Период тук означава общият брой на ценовите барове, а индикаторът ще се използват за оценка.

Тази цена на баровете може да бъде за пет минути, ден, месец или седмица или всеки друг определен период от време, който се предлага. Колкото по-дълго ще бъде периода, толкова повече шансовете за това индикатора да се движи от -100 до +100 (сигнални линии) ще намаляват. Това е причината, поради която седмичните или дневни графики са идеални за търговците с дългосрочни валути, а краткосрочните търговци могат да се възползват максимално от времеви интервали от една минута или от едночасовата графика. Изчисляването на CCI се извършва автоматично чрез платформата за търговия, където търговците само трябва да поставят своите индивидуални настройки, заедно с периода, който искат да изберат. Добра практика е просто да се добави индикаторът CCI към графиките и да се опита кои настройки на индикатора на CCI ще отговарят на индивидуалните изисквания и нужди на конкретния трейдър.

снимка

Когато CCI се движи над 100 след това мярката е над цената на МА и ако падне под -100, тогава цената на МА е по-ниска. Веднага след като ниво 100 на индикатора на CCI се пресече от центъра надолу, се задейства мечи сигнал. А, ако линията на CCI пресича ниво -100 на показателя се задейства бичи сигнал.

Друг начин да се търгува CCI е чрез разминаванията, които се случват, когато има два по-високи върхове на пазара, но индикаторът CCI започне да се движи надолу (вторият връх на показателя е по-нисък). Това се нарича Низходящо разминаване. Възходящото разминаване е валидно, ако има две дъна на валутата, но второто дъно на показателя е по-високо от предходното дъно на показателя.

CCI разминаване

Предимства на Индексът на стоковия канал (CCI)

Той е универсален инструмент, който произвежда широка гама от продаването и купуването на сигнали като

  • Индексът има способността да идентифицира инерцията и по този начин се предоставя потвърждение за нововъзникващите тенденции или възможните отклонения.
  • Не бива да се забравя, че CCI не е самостоятелен инструмент и за да се подобри неговата ефективност трябва да се използва заедно с други инструменти на техническия анализ.
  • Когато CCI се комбинира заедно с линията за дистрибуция / натрупване ( distribution/accumulation line), търговците могат да получат подробна в пряка информация за предстоящите колебания.
  • Търговците могат да направят тяхната покупка или продажба на валути, когато CCI е в своя пик или да извършат допълнителни поръчки, когато неговата стойност се понижава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *