Инвестиции форекс

„Имате силата да определите съдбата си с всяка банкнота, която вземате в ръка. Вие и единствено вие имате властта да го направите. Похарчите ли я глупаво, значи сте избрали да останете бедни. Похарчете я за пасиви и ще се присъедините към редиците на средната класа. Инвестирайте я в ума си и научете как да се сдобивате с активи; в такъв случай сте избрали богатството като ваша цел и бъдеще.” – Робърт Кийосаки и Шарън Лехтър.

Мениджмънтът на капитала е един от най-важните фактори за успеха на инвеститорите. Главният компонент е създаването на персонализирана стратегия, базирана върху конкретни правила.

Ливъридж е зависимостта между размера на собствените средства към размера на откритите позиции. Следващият важен компонент е навременното идентифициране на параметрите на риска или иначе казано при какви величини ливърижда става опасен за определения форекс участник. Например, ако един играч притежава $20 000 и открие позиция за $60 000, то значи ливъриджът му е 1:3.

Приблизително 95% от неблагоприятните събития за трейдърите стават заради некомпетентното използване на твърде висок ливъридж. По начало маркет-мейкърите осигуряват възможност за участие на форекс пазара и в изключително опасни отношения, например 1:199, но това не означава, че човек може да ги използва в обичайните си интервенции. На практика рискът подлежи на управление, когато са компетентно регулирани ливъридж нивата.

При разбирането на това какви трябва да са максималните нива се взимат под внимание няколко аспекта. Първият при всички случаи е желаната годишна доходност, а от нея произхождат и първите зависимости между доходността и допустимия риск. Те са правопропорционални, т.е. високата доходност се съпътства с голям риск и обратното. Следователно в мениджмънта на инвестициите става въпрос за максимално висока доходност и допустимо ниво на риска.

Когато човек дефинира основните си цели като инвеститор във форекс търговията идентифицира и своя „хоризонт“. Статистиката сочи, че по-дългият хоризонт може да осигури стабилно развитие. За съжаление, значителна част от форекс участниците в началото имат чудесни резултати, но само след половин година излизат от играта.

Когато човек си изгражда своя собствена система за форекс търговия, той е добре да вземе предвид някои личностови спецификации. Всеки човек използва определени модели на поведение, които не е много реалистично да се надява, че може да промени, но може да осъзнае и да изгради стила си на работа, като ги вземе предвид. Например, ако един човек е нетърпелив по натура в други области на живота, не може да се надява, че като отвори позиция ще се държи по коренно различен начин, дори напротив. Такива хора могат да настроят системата си, въз снова на тези си психологически характеристики.

От друга страна, съществува, макар и малка част от хората, които са със спокоен темперамент и при тях позиционирането и реализирането на стратегиите се базират върху различна презумпция. Има и смесен тип, при който търговската система се гради върху смесване на принципи от горните два модела.

Основните компоненти на създаването на система са:

  1. ориентация на търговската система;
  2. способи за филтрация на шума на пазара;
  3. оптимално добро позициониране на международния валутен пазар;
  4. управление на риска;
  5. компетентно използване на плъзгащи стопове;
  6. влизане отново на пазара (методология на реверса)

Важен аспект в създаването на система е да се вземе предвид размера на финансовите средства, с които първоначално ще се започне участието на форекс пазара. Добре е да се знае, че малкия депозит дава възможност да се изгради един стил на игра, средният – друг, а големият почти всякакъв, стига да не се нарушават правилата за ливъридж.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *