Инвестиции на форекс

Работата във Форекс не е като игра на покер и за това много хора, които са хазартен тип, като го разберат се отказват от него. Хората, които обичат да играят хазарт се захващат с Форекс с убеждението, че това е хазартна дейност, но това не е така. Във Форекс се търсят закономерни, а не случайни величини. Закономерно е това, че след реални политически събития настъпват и следват реални икономически събития. В това е разковничето. За да бъде човек успешен трейдър, трябва да е винаги информиран кога се търси и кога се предлагат валути, злато, сребро, петрол и ценни книжа.

Свободно движещият се трансграничен поток от парични средства се увеличава в голяма степен появата на софтуерните технологии в първата половина на осемдесетте години, което осигурява постоянност на тази търговия.

Поради часовата разлика, във времето, в което Форекс пазарът се закрива в Европа, отваря в Америка. Когато американците затварят, почват да работят в Азия, след това в Австралия и отново стартират дейност в Европа. Така се гарантира 24 часа в денонощието възможност на спекулантите да печелят, инвестирайки.

През 1980 г. дневният обем на Форекс е около 80 млрд. американски долара на ден. Тридесет години след това той става 4 трлн. американски долара на ден. Огромният прираст обаче започва с цифровизацията и Интернет, когато стартира онлайн търговията от разстояние. През 1998 г. дистанционно се осъществяват около 11% от пазарния обем, а днес тази статистика надвишава 80%. Във Форекс участват най-вече едри търговски банки, осъществяващи поръчки на компании, занимаващи се с внос-износ, хедж фондове и едри частни инвеститори.

Обикновено банките провеждат финансовите си операции със свои финанси и за своя сметка при обеми от милиарди долари на ден. Най-успешните от тези банки, които неслучайно са получили прозвището „бели акули“, създават по-големия дял от печалбата си от спекулиране с валути. Следващите значими играчи са едрите брокерски къщи, които играят роля на посредник между значителен брой институционални участници на форекс пазара.

Някои банки и финансово-брокерски къщи не само, че осъществят купуване и продаване на чуждестранни валути по настоящите им котировки, но и самите те предлагат свои котировки. Така те оказват влияние върху ценообразуването на валутния пазар. По тази причина те се наименуват маркет-мейкъри, което буквално означава активни участници или правещи пазара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *