Инвестиции в форекс

„Най-лошите качества за един бизнесмен са: да бъде сноб, да не умее да преценява адекватно обстоятелствата, да работи с много високи темпове без да може да ги подържа и да не може да вижда напред.“ – Джак Ма.

Силата на вярата е нож с две остриета, защото може да повлияе на форекс трейдъра благоприятно, но може и да му навреди.

Например, ефектът „плацебо“ се използва обикновено, когато доктор дава хапче на пациент, което всъщност представлява бучка захар, а резултатът е невероятен. Други подобни случаи се свързват с хора, които се диагностицират с някаква ужасна и неизлечима болест и изведнъж получават спонтанна ремисия и състоянието им се възстановява за една нощ! Тези феномени са наистина невероятни. Всичко това се дължи на силата, която вярата оказва върху здравето и благосъстоянието на хората.

Същевременно силната вяра в себе си вместо да доведе до процъфтяване може да поведе човек надолу. Разбира се, това явление се наблюдава и във форекс търговията. Ако човек е обременен със суеверия, ирационални или отрицателни вярвания за себе си или за своята търговия, той несъмнено ще изпита много трудности. Също така, вярванията могат да бъдат използвани като инструмент. Хората е добре да работят върху своята увереност и когато осъзнато могат да работят с нея, ще видят, че се вписват по съвсем различен начин.

По отношение на вътрешната същност на човека, има основни и второстепенни ценности, вярвания и представи, които ако човек изгради постепенно в посока, в която да му помагат, а не да му пречат, то и вярата му в собствените сили и възможности ще бъде по-силна.

Основните ценности и вярвания са тези, които са внимателно проверени като доброта, почтеност, интелект, достойнство, както и парадигми за света и мястото на човека в него. Тези ценности са дълбоки и не реагират лесно на промени. Освен това, те често се намират в несъзнаваното и могат да доведат търговеца до грешки, без той да осъзнава от какво се пораждат. Тези ценности започват формирането си много рано в живота на човек и в много случаи остават непроменени до края.

Важно е човек да разбере, че тези вярвания, нагласи и представи изразяват категорично мнението за пазара, действието на цената, плана на игра и други. В случай, че те не са полезни за търговеца или дори му пречат, той може да ги промени. Така че е от решаващо значение, трейдъра да осъзнава напълно своите вярвания и представи, защото те са свързани със стила и начина му на търговия.

Така погледнато, човек може да подкопае вярата си до колко познава себе си, стила си и поведението си, докато търгува. Всеки трейдър обаче, е добре да мине по пътя на самоопознаването, за да може неговата игра да се развива последователно и успешно. Постепенното вникване в себе си и работата върху премахване на заблуди, стереотипи, клишета и ненужни модели на поведение са сериозна крачка в правилната посока.

Когато човек работи дълго и целенасочено върху своите разбирания, емоционални реакции и пр., и се стреми да ги коригира, с времето ще изгради твърда вяра в себе си. Така в един момент ще започне да вярва, че той е този, който може да спечели в тази търговия!

Значителен брой от хората се влюбват в своята стратегия за търговия и това може да им донесе много неприятни последствия. Човек е възможно да повярва безусловно в една стратегия, която е градил с години и която според него почива на безупречен анализ. По този начин той може да реши, че тя ще му позволи да спечели със сигурност и той ще попадне в капана на пристрастието. Опитвайки се да я потвърди обаче, тя може да му донесе огромна загуба и разочарование. Така човек започва да обръща повече внимание на нещата, които я подкрепят и да приписва повече тежест на събраните данни, които потвърждават неговите вярвания. Следователно човек става способен да пренебрегне еднакво важна информация за обратното, която в много случаи може да го предупреждава за друг явен резултат.

Разбирането за това, ще уравновеси трейдъра и той ще може да приеме резултата от сделката, какъвто и да е той. Тази търговска позиция създава една по-спокойна нагласа към данните. Като се има предвид тази гледна точка, има вероятност начинаещите форекс участници да бъдат по-търпеливи и по-съсредоточени, независимо от резултата. Освен това, е много по-малко вероятно да чувстват болка от предателство, отхвърляне или загуба, когато търговията не е на тяхна страна.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *