Икономически новини форекс

„Парите – това е шестото чувство, без което останалите пет са безполезни.“ Самърсет Моъм

Защо хората не обичат да карат бързо? Защо валутните търговци не обичат високата волатилност? Колкото и добър да е човек в техническия и фундаментален анализ, той наблюдава пазара. И всеки форекс трейдър рано или късно започва тайно да шпионира в икономическия календар.

При слушането на новините някои трейдъри потръпват в страх от загубата на депозита си, а други с нетърпение потриват ръце в очакване на бърза висока печалба. Тази публикация има за цел да разкрие същността на търговията, базирана на новини и да я анализират.

Разбира се, много от нас са толкова далеч от всички макро и микростатистически показатели, за които отговарят и имат нужда от отпушване на мозъчните каналчета, както се казва. Но истината е, че не е необходимо човек да бъде заклет икономист с три висши учебни образования, за да може да „хване вълната“ в момента на прилива на новините. Форекс, за щастие, няма много икономически показатели, които да дават силен тласък на пазара. За да се започне, търговия чрез новини, човек може да избере в календарната седмица само тези новини, които са маркирани в червено, които са с висока степен на важност. Ето и кратък списък:

  • решение за лихвените проценти;
  • промени в броя на заетите в неселскостопански ведомости за заплати;
  • равнището на безработица;
  • БВП;
  • инфлацията на потребителските цени, инфлацията на производителите;
  • суров нефт;
  • продажби на жилища, строителство на нови домове (т.е. пазара на недвижими имоти);
  • изявления на държавни служители.

Може би, това са едни от основните показатели, които са в състояние да движат пазара и дори да променят тенденциите. Следващата стъпка е изборът на валутната двойка. Икономическите календари показват кой инструмент може да повлияе на новините. Задачата на трейдърите е да се подготвят предварително за желания график и да се въоръжат с търпение.

Добре е да се има предвид, че в очакване на паузите на новини на пазара понякога минава доста време, тъй като той се движи много бавно. Около половин час преди новините се провежда технически анализ на конкретната валутна двойка, за да се види каква е цената. Важно е да се анализират всички срокове, особено във връзка с по-важните събития.

Например, една седмична графика ясно показва, че цената, движейки се за няколко месеца  в коридора е в една от неговите граници. Не е толкова лесно да се постигне нивото, което цената се опитва да пробие в продължение на месеци. Преди появата на новината цената също може да се движи в посоката, в която вече е идентифицирана, докато се бори с конкуренцията или излиза от техническия анализ на цифрите. Когато тя влезе в позиция преди новините или по друг начин, тогава ще носи многопосочни движения или търговския поток ще бъде много динамичен.

Съществува едно много важно правило при търговията, базирана на новините. Според него, при никакви обстоятелства не трябва да се сключват сделки от типа „падащи ножове“, защото в противен случай депозитът ще се стопи.

До каква степен ще бъде летяща цената е втората дилема, пред която се изправят търговците, работещи със слухове и факти. Както стана ясно, пазарът не е толкова хаотичен, както казват за него. Всичко си има свои собствени закони. Тук отново става въпрос за връзката с основата на техническия анализ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *