Диверсификацията на риска

„Ако не се научиш да се контролираш, ще бъдеш контролиран от другите.”  Хасай Алиев

Много търговци мислят за това как да се избегнат икономическите загуби, докато търгуват на форекс. Повечето инвеститори биха се съгласили, че е невъзможно те да се избегнат напълно. Загубите са един от компонентите на търговията, колкото и странно да звучи. Търговецът винаги е необходимо да планира и предвижда, така че да се контролира риска във всяка сделка. С други думи, трябва да се разбере какъв процент от капитала е добре да се рискува и да се ограничат загубите с предварително определена целева поръчка (Стоп-загуба).

Ако в една определена сделка, процентът на използване на капитала е твърде висок, редно е човек изобщо да не се включва в пазара. Общото мнение е, че максималната загуба, не трябва да надвишава 33%. С тази загуба ще трябва да печелят 50% от това, което се счита за постижимо. Загуба на повече от 50% ще доведе до мигновената финансова смърт на търговеца.

Но как тогава човек да разнообразява своите рискове, така че да се компенсират или да намалят голяма част от произтичащите от това загуби? Диверсификацията на инвестициите ли е единствения начин или има и по-прост начин. Във всеки случай, експертите съветват „Човек винаги да се опитва да не поставя всичките си яйца в една кошница.“

Диверсификацията е разпределението на средствата между многото и различни активи, с цел да се намали оптимално рисковете и финансовите загуби. Най-често търговецът инвестира в ценни книжа на различни емитенти, събирайки свой инвестиционен портфейл. В случай, че някоя от купените акции се оказва неносеща доходи, а може да се заложи на по-рентабилни, с цел да се ограничи максимално загубата на пари. На кратко диверсификацията е разнообразяването на рисковете.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *