График форекс онлайн

Исак Нютон, който е един от най-влиятелните физици, които историята познава, отбелязва „Ако съм бил в услуга на обществото, дължа го на търпелива мисъл.“ Брилянтният учен имал способността да стои концентриран в продължение на дълго време. Добре е начинаещия трейдър също да калява своята воля да се концентрира и да мисли върху нещата дълго. Когато работи над трудна задача и вътрешният импулс го съветва да отиде и да поговори с приятел или да спре за кратка почивка, е добре да му се съпротивлява. След време ще види, че ще може с часове да остава концентриран.

Може би на всеки му е правило впечатление, че цените са склонни да се застояват на определени нива на Международния валутен пазар. Дали това е просто съвпадение или има основателна причина това да се случва? Е, това явление може действително да се обясни въз основа на психологията на валутните търговци.

Като хора, те са склонни да мислят за цели, кръгли числа, а не за нецели случайни числа. Това се случва много често в ежедневието, където хората са свикнали да закръгляват числата нагоре или надолу, за да се опростяват нещата.

Форекс психология на целите числа

Например, ако някой попита за времето случаен минувач, той би погледнал часовника си и ако той показва 24:29 ч., какъв би бил отговора? Въз основа на психологията за закръгляване на числата, е много вероятно отговорът да бъде 24:30 ч., а не 24:29ч., тъй като 24:30ч. е закръглено число, а 12:29 не е такова.

Ако човек иска да разбере каква е цената на брашното и види, че то се рекламира за $ 9.99. Той най-вероятно несъзнавано ще го закръгли на $ 10, вместо да се старае да помни нецялото число $ 9.99. Нещо подобно се случва в търговията, когато търговците извършват технически анализ чрез изследване на ценообразуването.

Форекс търговия и цели числа

По подразбиране повечето търговци са склонни да предпочитат заоблени валутни стойности пред странните, произволни стойности. Поради тази психологическа тенденция, областите на подкрепа и съпротива са склонни да се образуват около определени ценови нива, тъй като търговците несъзнавано са склонни да поставят стопове и да вземат печалбите в области, които са със закръглени цени. Например, един търговец е по-вероятно да спре на ниво 1.2500, отколкото на ниво 1.2502.

Двойни нули, на нива 500 и 100

Във валутната търговия, закръглените цени обикновено се считат за такива цени, при които има двойни нули (или дори повече нули) в края на цената, например. 1.3400 или 1.5000. Обикновено колкото повече нули има в края на определена цена, по-силни са психологическото ниво и психологическата бариера. Освен това, при търговията на краткосрочните търговци, която се открива и закрива в рамките на деня, също се взимат предвид кръглите точки на цените, които са кратни на 100 или такива, които са закръглени.

Ако на човек му се наложи да помни всеки чарт, ще открие, че областите на съпротива и подкрепа обикновено се образуват при тези ценови нива. Именно върху целите числа се създават основните нива на съпротива и подкрепа.

След като цената пресече тези невидими бариери, промените в нея могат да бъдат на ниво на подкрепа, на ниво на съпротива или на ниво на резистентност към ниво на подкрепа или съпротива. Търговците често използват тези сигнали като индикация за това, което е вероятно да се случи, след като цената се приближава към тези психологически нива.

Ако цената е склонна към срив на тези нива, когато цената върви нагоре, има големи шансовете тя да се забави на същото ниво, преди да се обърне надоли и да почне да пада. Така че от зона на подкрепа цената ще преминава в зона на съпротива, след като счупи цената под нивото на подкрепа.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *