Вitcoin търговия

Този пост ще даде някои насоки за самостоятелно мотивираните търговци, които проявяват интерес към търговията с биткойн.

Ако искате да продадете част от вашия bitcoin, просто публикувате намерението си и чакате възлите да сканират цялата bitcoin мрежа, за да потвърдят, че вие

1) притежавате реално bitcoin, който желаете да продадете;

2) вече не сте го продали на някого.

След като тази информация бъде потвърдена, транзакцията ви се включва в „блок“, който се прикачва към предишния блок – оттук и терминът „блок-верига“. Транзакциите не могат да бъдат отменени или подправени, защото това би означавало повторно извършване на всички блокове, които са последвали.

Вашият онлайн портфейл всъщност не съхранява вашия bitcoin. Това, което прави, е съхранението на адреса ви, който записва всичките ви сделки и следователно вашия баланс. Този адрес е дълга поредица от 34 букви и цифри. Той е по-известен като вашия „публичен ключ“. Няма лошо в това някой друг да види тази последователност, тъй като всеки адрес / публичен ключ има съответния „частен ключ“ с още 64 букви и цифри. Това е ваша секретна информация и е от решаващо значение да го пазите в тайна и да го съхраняване на безопасно място. Двата ключа са свързани, но няма начин някой да разбере частния ви ключ от вашия публичен ключ.

Това е важно, защото всяка транзакция, която издавате от адреса си за bitcoin, трябва да бъде „подписана“ с вашия личен ключ. За да направите това, вписвате, както вашия частен ключ, така и подробностите за транзакцията (каква част от биткойна ви искате да продадете и на кого) в софтуера на вашия компютър или смартфон.

С тази информация програмата извежда цифров подпис, който се изпраща в мрежата за валидиране.

Тази транзакция може да бъде валидирана – т.е. може да се потвърди, че притежавате битовата виртуална структура, която ще прехвърляте и че още не сте я изпратили на някой друг – като включите подписа и вашия публичен ключ (който всеки знае ) в програмата bitcoin. Това е една от основните части на bitcoin търговията: ако подписът е направен с частния ключ, съответстващ на този публичен ключ, програмата ще потвърди транзакцията, без да знае какъв е частният ключ.

Мрежата след това потвърждава, че преди това не сте прекарали бисквитката, като минава през историята на адреса ви, което може да направи, защото знае адреса ви (= вашия публичен ключ) и тъй като всички транзакции са публични в регистъра на биткойн мрежата.

След като сделката ви бъде потвърдена, тя се включва в „блок“ заедно с куп други транзакции.

Сега нека направим кратък обход, за да обсъдим какво е „хеш“, защото е важно за следващия параграф: хешът се получава от „хеш функция“, което е сложно математическо уравнение, което намалява всякакъв размер текст или данни до 64-знаков низ. Това не е случайно – всеки път, когато поставите този набор от данни чрез хеш функцията, ще получите същата 64-знакова поредица. Но ако промените командата, ще получите напълно различен низ от 64 символа. Цялата тази статия може да бъде намалена до хеш и ако не променя текста чрез премахване или добавяне на нещо към него, същият хеш може да се произвежда отново и отново. Това е много ефективен начин да разберете дали нещо е променено и как блокът може да потвърди, че сделката не е била подправена.

Сега да се върнем към блокверигата: всеки блок включва като част от данните си хеш от предишния блок. Това го прави част от веригата, а следователно терминът, който е най-подходящ за всеки такъв елемент е „блокче“. Така че, ако една малка част от предишния блок е била подправена, хеш текущия блок ще трябва да се промени (помнете, че една малка промяна във входа на хеш функцията променя изхода). Така че, ако искате да промените нещо в предишния блок, трябва да промените нещо (= хеш) в текущия блок, тъй като то в момента е вече неточно. Това е много трудно, особено след като сте достигнали половината път, вероятно има още един блок над текущия. След това ще трябва да промените това. И така нататък.

Това прави Bitcoin практически изключително добре защитен. На практика не е невъзможно да се случи манипулиране на системата от някой от потребителите, но просто е много, много, много, много трудно и следователно малко вероятно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *