Видове криптовалути

„Успелите хора правят това, което неуспелите не са готови да направят. Не искайте нещата да са по-лесни, искайте да бъдете по-добри.“ – Уорън Бъфет.

Тази публикация има за цел да опише една изключително нашумяла тема, която засяга пряко и форекс пазара – как се търгува с криптовалути.

В последно време крипотавуптите (Cryptocurrency) са едни от най-коментираните финансови инструменти в света. Като нов продукт, търгуването с тях, разбира се, подлежи на всички възможни спорове и противоречия, каквито се случват обикновено при създаването на съществените иновации. В същото време, обаче, криптовалутите отварят много врати пред търговците, чиято дейност се свързва професионално с такъв род финансови инструменти.

Някои криптовалути представляват възможност за инвестиране пред професионалните трейдъри. Например, такива, които са си закупили акции на Майкрософт на цената на първата обществена оферта на 13 март 1986 година.

Ако човек е имал щастието да си закупи тогава 100 акции от по 28 щатски долара, то днес, той би имал 28 800 акции след двата сплита на компанията от тогава до днес. На основание на крайната цена преди затваряне на акциите на Майкрософт, то инвестирането в тези акции би му донесъл 2.1 мил. щатски долара в наши дни, което се равнява на 750 пъти печалба.

За жалост никой не може да прогнозира със сигурност как ще се развият нещата с криптовалутите. Те може да продължават да радват професионалните търговци, но може и славата им да затихне, както при технологичния балон.

Никой не може да даде категоричен отговор коя ще е най-горещата криптовалута през идните няколко години или кои новопоявили се криптовалути ще изчезнат в забвение.

Вече и в България е възможно да се инвестира в четирите основни криптовалути, не само с демо, но и с реални сметки. У нас вече съществуват брокери, предприели крачката да прегърнат тази идея.

Компаниите у нас започват да предлагат тази валута, тъй като криптовалутите напоследък са гореща тема и много хора и в България проявяват интерес към тях. Тези валути се основават на иновативна технология, вниманието към която се повишава все повече, от страна на самостоятелно мотивираните и институционалните търговци.

Безсмислено е да се правят опити да се гадае какво ще се случи с криптовалутите през следващите години и в каква посока ще поеме търговията с тях. Нека за сега това остане въпрос, на който всеки сам да си отговори, следейки анализите и статистиките на пазарните наблюдатели. Далеч по-добре е да се мисли в насока какво може да се направи в момента и то да е с положително очакване за печалба.

Съществуват няколко плюса в това да се инвестира в CFD-та на криптовалути. Някои брокери у нас вече предлагат човек да опита да търгува с тях първо на демо сметка и това е прекрасна възможност за по-любопитните и самоинициативните. За препоръчване е, обаче, човек първо да си даде отговор на следните няколко въпроса.

  1. Регулиран ли е брокерът и до колко е сигурна самата борса?
  2. Какви са таксите и комисионните?
  3. Кое дава гаранция за финансовите средства?
  4. Предлага ли се ливъридж?
  5. Осигуряват ли се допълнителни защити на средствата?

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *