Криптовалути новини

Тази публикация цели да даде повече светлина по темата с таксите и комисионните, в контекстта на търговията с криптовалути.

Преди да започнете да търгувате с един инструмент, добре е да се запознаете с транзакционните разходи, свързани с него. Това може да е сериозен „подводен камък”, особено при търговията с криптовалути, който да погълне сериозна част от вашата бъдеща доходност.

Предимството да търгувате в Admiral Markets с криптовалути е, че не плащате такси и комисиони при търговия с тях, отвъд спреда. Нямате такси и комисиони при превалутиране на средствата ви, както и такси свързани с превод на средства към и от сметката ви (ако търгувате активно).

Имайте предвид, че повечето от биткойн-борсите, налагат сериозни такси и комисиони, на трейдърите, които ги избират. Сега ще разгледаме някои от тях, като спреда, е само едната страна на уравнението.

Пет са традиционните такси, които биткойн-борсите налагат. Първата и най-обща такса е свързана с това, че ползвате услугите на съответната борса. Тази такса може да варира в голяма степен, между различните борси, като стартира от 0.2% и може да достигне до близо 3%. Да се открие какъв е размерът на тази такса, е относително лесна задача, като всяка борса я е публикувала на своя сайт.

Следва втората традиционна такса – за депозиране и теглене на средства. В зависимост от начина, който сте избрали, за депозиране, или теглене на средства, таксата варира отново в широки граници.

Може да откриете борси, които имат 0% за депозиране на средства с банков превод и до 4% депозитна такса, при депозиране на средства с дебитна карта. Сега вече таксите могат да достигате един сериозен процент, когато се вземе в предвид и първата такса.

Таксите обаче не свършват до тук. Някои борси, ще ви таксуват за това, че искате да изтеглите вашите „собствени биткойни”. И макар, не толкова често срещана, като депозитната такса, подобна все пак съществува и варира отново в сериозни граници. Често тези такси, могат да бъдат открити само в графити за депозиране и теглене на борсите. Или могат да ви дойдат малко изненадващи.

Има още два типа комисиони, които е добре да имате в предвид. Първата е свързана с процеса на депозиране. И тя идва по направление на институцията с която осъществявате своя превод. Например ако превеждате средства с банков превод, вашата банка, ще ви начисли такса. Таксите за банкови преводи варира от банка до банка, като до голяма степен зависи и от сумата, която депозирате. Те могат да са сериозен процент от вашите средства, особено ако сте решили да инвестирате относително по-малка сума.

И последната такса, която може да ви се наложи, е свързана с превалутиране на вашите средства. Ако например разполагате с евро, то за да можете да търгувате криптовалутите, котирани традиционно в долари, на крипто-борсите, ще трябва да платите такса, за превръщане на вашите евра в долари.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *